Het is opnieuw raak met een valse e-mail die namens 'ING' rondgaat, en ook de bijbehorende website is nog actief. Krijg je een bericht met de mededeling dat je een derde partij gemachtigd hebt om periodiek geld van je rekening te trekken, maar dat je dit kunt voorkomen door de incassant na het inloggen te weigeren? Ga er vooral niet op in en gooi deze mail weg. Ga je toch overstag? Dan is die zogenaamde 'derde partij' de oplichtersbende zelf, en reken maar dat ze je rekening vliegensvlug leegtrekken.
'Na meerdere meldingen in uw mail omgeving te hebben ontvangen willen wij u erop attenderen dat u een derde partij gemachtigd heeft om periodiek geld van uw rekening af te trekken. Deze incassering vindt over enkele dagen voor het eerst plaats via een Euro-incasso. U ontvangt dit bericht zodat u kunt controleren of het terecht is. Is dit niet terecht? Klik dan hier om de incassant te weigeren en het bedrag terug te boeken in uw online omgeving. Wij raden u aan dit zo spoedig mogelijk te doen.'
Zo luidt de tekst uit het mailtje dat afkomstig is van info@ingbveilig.nl waarin ze - anders dan gebruikelijk - je wel degelijk met je initialen en achternaam aanspreken. Mogelijk hopen de criminelen dat je door het warme weer wat minder waakzaam bent, want gisteren was het ook al raak.
Weten waar je op moet letten wat betreft valse e-mails? Check de button!
Valse e-mails, hoe herken ik ze?
Klik je op de link uit deze nieuwe mail? Dan beland je op een pagina met de tekst ingb-stornering.nl in de adresbalk. Zowel het mailadres als de url zijn géén officiële domeinen van ING, dus waakzaamheid is geboden. Om te voorkomen dat jij het zelf moet uitproberen, hebben wij alvast de proef op de som genomen:
- Op de eerste pagina moet je je gebruikersnaam en wachtwoord invoeren om verder te gaan. Het is daarnaast verdacht dat onderstaande links ('Veilig bankieren', 'Privacy en cookies' en 'Disclaimer') in het geheel niet werken.
- Heb je op de vorige pagina je gegevens ingevuld om door te kunnen? Dan moet je hier je voor- en achternaam en je geboortedatum opgeven. Nog merkwaardiger is dat je hier - zogenaamd ter verificatie - tot op de cent nauwkeurig moet aangeven wat het saldo is op zowel je betaal- als je spaarrekening. Het maakt natuurlijk niet uit wat je hier invult, want je krijgt altijd te zien dat de informatie klopt. Naar de beweegredenen hierachter blijft het gissen, al vermoeden wij dat het de criminelen wellicht beter in staat stelt om in één oogopslag te bepalen welke rekening het beste meteen leeggeplukt kan worden.
- De derde en laatste pagina bevat slechts een mededeling over een succesvol geweigerde incasso. De opmerking dat er 'geen geld van uw rekening afgetrokken zal worden' heeft echter eenw wrange bijklank: de realiteit is namelijk dat de oplichters slechts een paar minuten nodig hebben om alles te plukken.