Duizend euro?! Dat klinkt niet verkeerd. Helaas is de prijs van de ‘grootste Albert Heijn winactie van het jaar’ te mooi om waar te zijn. Claim je prijs niet en geef oplichters geen kans om er met jouw gegevens vandoor te gaan. 
 

Valse winactie Albert Heijn mail 1/2 Bron: Fraudehelpdesk

Zoals de foto bovenaan de mail doet vermoeden, lijkt het erop dat je een cadeaukaart ter waarde van duizend euro hebt gewonnen. Dit terwijl Albert Heijn nooit cadeaukaarten weggeeft tijdens winacties.

Je bent niet de enige

De oplichters geven je het gevoel dat er meer mensen blij zijn gemaakt met de winactie. Zo zouden mensen spelcomputers, weekendjes weg en één minuut gratis winkelen hebben gewonnen. "Niets was te gek!".

Ook zou jij een van de vijfhonderd gelukkige winnaars zijn die de hoofdprijs heeft gewonnen. Het lijkt hierdoor alsof meer mensen hun prijs hebben geclaimd. Dit kan twijfelende mensen over de streep trekken om toch op de knop te drukken. 

Wel of geen winnaar?

"We hebben wat gegevens van u nodig zodat we kunnen controleren of u inderdaad één van de winnaars bent."Deze zin is verdacht. Waarom zou je moeten controleren of jij een van de winnaars bent, als er in de mail staat dat jij één van de winnaars bent? 

Waar vind je officiële winacties van Albert Heijn?

Twijfel je of een winactie van Albert Heijn wel echt is? Alle officiële winacties van de supermarktketen zijn terug te vinden op www.ah.nl, community.ah.nl of op hun geverifieerde Facebook, Instagram of X-account. 

Herken de phishingberichten

  • Albert Heijn geeft tips om phishingberichtente herkennen:
  • Albert Heijn verspreidtnooit winacties via sms of WhatsApp. 
  • De e-mail gaat (bijna) helemaal over een winactie. Dat is bij bovenstaande mail ook het geval. 
  • Oplichters geven je een belangrijke reden om tot actie over te gaan. In dit bericht is dat de knop ‘Claim nu uw prijs!’ 
  • Begint het webadres niet met ‘www.ah.nl’, ‘community.ah.nl’ of ‘nieuwsbrief.ah.nl’, dan is het waarschijnlijk phishing. Ga op je desktop met je muis over de link om te controleren of het webadres betrouwbaar is of houd de link ingedrukt als je de mail opent op je telefoon. Kijk uit dat je er niet op klikt. 
  • Als het e-mailadres niet eindigt op @ah.nl of @nieuwsbrief.ah.nl, dan is het bericht niet afkomstig van Albert Heijn. 
  • De aanhef is niet persoonlijk.
  • Het bericht bevat taalfouten.

Lees ook: Wat is phishing en hoe kun je valse berichten herkennen?

Extra advies van de Albert Heijn

Staat er ‘uitschrijven’ of ‘afmelden’ onderaan de e-mail? Klik hier niet op. Dit geeft een seintje aan de oplichters dat de mailbox actief gebruikt wordt, met als gevolg: meer phishingmails.