Oplichters, gekleed in nagemaakte of gestolen TNT- kleding, proberen mensen geld afhandig te maken met valse mobiele pinautomaten.

Wij zetten een aantal tips op een rijtje, waarmee je kunt voorkomen zelf opgelicht te worden door de 'vertrouwde' postbode.

- De postbode gebruikt geen mobiel pinautomaat. De postbode vraagt je alleen om een contante betaling bij verzendingen onder rembours. Daarom is een bankpasje niet nodig. ?

- Pakketchauffeurs gebruiken geen mobiel pinautomaat. Wel gebruiken zij een handcomputer. Dat is dus géén pinautomaat, maar een apparaatje waarmee pakketten van A tot Z kunnen worden gevolgd.

- De koerier van TNT Express maakt wel gebruik van een mobiel pinautomaat. De koeriers van TNT Express komen nooit onverwacht. Ongeveer een halfuur voor aflevering belt de koerier de klant op en kondigt hij zijn komst aan.

Kijk in alle gevallen of degene die je een poststuk aanbiedt zich kan identificeren. Op het legitimatiebewijs staat meestal een telefoonnummer dat je kunt bellen als je twijfelt aan het verhaal van de bezorger. Vraag de bezorger buiten te wachten en sluit de deur als je belt. Twijfel je dan nog, vraag dan de man of vrouw aan de deur later terug te komen als er familieleden, vrienden of buren bij je thuis zijn. In geval van twijfel kun je altijd bellen met het plaatselijke politiebureau via 0900—8844.

Gerelateerd