Een internationaal onderzoek naar het dark web dat begon bij de Nederlandse politie heeft drie hoofdverdachten opgeleverd. Het gaat om de eigenaren van de Wall Street Market, het op een na grootste illegale handelsplatform op het dark web waarop onder andere harddrugs, malware (schadelijke software) en valse documenten werden verhandeld.

De drie administrators van de onlinemarktplaats van 22, 29 en 31 jaar hebben de Duitse nationaliteit en zijn vorige week gearresteerd. De politie nam geld, een vuurwapen, data en servers in beslag. De Duitsers worden onder andere verdacht van witwassen en handel in verdovende middelen.

Op het platform waren veel Nederlanders actief, laat de politie weten. Het darkwebteam van de Landelijke Eenheid kwam de verdachten op het spoor en lichtte zijn Duitse collega's in. Daarop werd het onderzoek internationaal uitgebreid. Dat leverde in de Verenigde Staten nog twee verdachten op die in drugs handelden. Het dark web is een afgeschermd deel van het internet dat alleen met speciale software zoals Tor is te bereiken.

Lees ook: Tien vragen over cybercriminaliteit en cyberveiligheid

Groot Nederlands netwerk

Uit de eerste analyse van de gegevens kwam naar voren dat er van de meer dan 5000 'verkopers' minimaal 200 Nederlands lijken te zijn. Samen waren deze Nederlandse online dealers verantwoordelijk voor 40.000 advertenties. De Nederlandse ‘verkopers’ hebben hiermee meer dan 100 miljoen euro omgezet. De verwachting is dat de aantallen en bedragen nog groeien.

In Nederland heeft de politie bij een hostingbedrijf kopieën gemaakt van de servers. De data die hierbij is aangetroffen wordt geanalyseerd. De politie gaat verder met het onderzoek en het identificeren van de vendors. En verwacht na analyse onder de Nederlandse dealers aanhoudingen te verrichten.

In Finland werd eerder dit jaar ook een grote ondergrondse marktplaats uit de lucht gehaald. Silkkitie (Fins voor Zijderoute), opgezet in 2014, was de een van de oudste platforms op het dark web. Sommige gebruikers stapten na de ontmanteling over naar de Wall Street Market. Daarmee was het de op één na grootste marktplaats op het dark web. Klanten betaalden in virtueel geld, zoals bitcoin en monero. De beheerders kregen bij elke verkoop een vergoeding van 2 tot 6 procent. In 2017 nam de Nederlandse politie stiekem zo'n marktplaats over. Rechercheurs konden daardoor gedetailleerd meekijken met de illegale handel.

Het dark web is een afgeschermd deel van het internet dat alleen met speciale software zoals Tor is te bereiken. Het wordt gebruikt door oppositieleden in dictaturen, die vrij met elkaar willen praten zonder dat de autoriteiten meelezen, maar ook door criminelen die er handelen in van alles en nog wat. 

Criminelen zijn niet ongrijpbaar

Verkopers, kopers en ook beheerders van illegale marktplaatsen wanen zich vaak ongrijpbaar voor politie en justitie. Door het uitvoeren van strafrechtelijke onderzoeken naar deze criminelen wordt duidelijk dat het dark web helemaal niet zo anoniem is als de gebruikers mogelijk denken. Door internationale samenwerking is de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van deze markten wederom grote schade toegebracht.

Bron: Politie.nl