Het kan je zomaar overkomen: oplichters die jouw WhatsApp-profielfoto misbruiken voor fraude. Naar aanleiding van een arrestatie van een fraudeur die profielfoto’s verzamelde voor dit doel, geeft de politie tips hoe jouw foto beschermd blijft. 

Een 38-jarige man uit Zoetermeer wordt ervan verdacht lijsten met telefoonnummers te verkopen aan oplichters die daarmee weer WhatsApp-fraude plegen, meldt de politie. Profielfoto’s van onschuldige mensen op WhatsApp zou hij op geautomatiseerde wijze binnenhengelen, om deze vervolgens samen te stellen in lijsten. De telefoonnummers zou hij indelen op onder andere geslacht en leeftijd. 

Hoe werkt WhatsApp-fraude?

Bij WhatsApp-fraude doet een crimineel zich bijvoorbeeld voor als een familielid of goede vriend die een nieuw telefoonnummer heeft. De fraudeurs proberen je op slinkse wijze geld afhandig te maken door je bijvoorbeeld wijs te maken dat er met spoed een rekening betaald moet worden. Doordat zij wegens internetproblemen niet bij hun internetbankieren kunnen, worden slachtoffers op een slinkse manier overgehaald om geld over te maken. 

Voorkom misbruik van je profielfoto 

“Veel mensen hebben niet door dat hun WhatsApp-profielfoto voor iedereen zichtbaar is”, laat de politie weten. Om te voorkomen dat jouw profielfoto voor frauduleuze doeleinden wordt gebruikt, kun je instellen dat alleen jouw contacten jouw profielfoto kunnen zien. 

Zo stel je het in:

  • Ga naar je instellingen van WhatsApp 
  • Klik op ‘Privacy’ > ‘profielfoto’
  • Tik op ‘Mijn Contacten’

Et voilà, nu kunnen oplichters geen fraude meer plegen met jouw WhatsApp-profielfoto.  

Lees ook