Een cryptotoken stijgt explosief en lijkt enorm winstgevend te zijn: snel investeren dus! Je steekt er geld in en de waarde lijkt ook daadwerkelijk toe te nemen, tot het ineens instort. De makers van de munt trekken namelijk snel al het geld eruit, waardoor jij achterblijft met een waardeloze investering. 

Hier is sprake van een een 'rug pull', waarbij het denkbeeldige tapijt onder een cryptotoken vandaan wordt getrokken. Een recent voorbeeld is de Squid Game-token, die in een korte tijd van 0 naar bijna 3000 dollar ging. Tot de mensen achter de organisatie besloten 'm te peren en er niks overbleef van de miljoenen van de investeerders. 

Rug pull v.s. Pump en dump

Een rug pull is iets anders dan een pump en dump. Bij een pump en dump wordt de prijs van een munt opgedreven en vervolgens alle aandelen snel worden verkocht.

Hoe werkt een rug pull? 

Bij een rug pull zetten ontwikkelaars een bepaalde cryptotoken op, maken het populair zodat mensen erin investeren en trekken vervolgens al het geld eruit zodat er geen waarde meer overblijft. Hierdoor gaan de ontwikkelaars er met het geld van de investeerders vandoor. 

Zo'n rug pull vindt meestal plaats op gedecentraliseerde markten, ook wel een DEX (Decentralized Exchange). Dit wil zeggen: een markt waar geen centraal toezicht op is en waar iedereen munten en tokens op de beurs kan plaatsen, zonder gescreende aanvraag. En dit maakt het dus gemakkelijker voor fraudeurs om hun slag te slaan. 

Een voorbeeld van zo'n gedecentraliseerde markt is Uniswap. 

Inkopen met bekende crypto's

De ontwikkelaars van een rug pull zetten een token op, wat net even iets anders is dan een coin. Een coin heeft namelijk zijn eigen blockchain en structuur, terwijl een token is gebaseerd op de blockchain van een andere munt. En dit maakt tokens voor rug pullers interessant, omdat ze mensen hun token laten kopen door te betalen met een legitieme cryptomunt. 

Vaak wordt er bijvoorbeeld op social media een hype gecreëerd rond zo'n token. Veel mensen, en misschien zelfs bekenden, geven aan dat het winstgevend is en dat dit hét moment is om in te stappen. Het lijkt in eerste instantie ook echt winstgevend te zijn, tot de ontwikkelaars vinden dat er genoeg is geïnvesteerd. Ze trekken dan vervolgens de gehele liquiditeitspool leeg en verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Geweldig aanbod blijkt oplichting

Een rug pull heeft een belangrijk ding gemeen met andere fraudevormen op financiele markten: de fantastische investeringsmogelijkheid blijkt achteraf een slinkse oplichtingstruc. Het gaat gepaard met een hype, veel mensen praten erover, er worden enorme winsten voorgespiegeld en het lijkt op een boot die je absoluut niet wil missen. Al kun je deze boot maar beter voorbij laten varen. 

Daarbij wordt er gehandeld met bekende munten zoals Ethereum en Bitcoin, wat de investering misschien betrouwbaar maakt. Maar vanwege het gebrek aan toezicht is dat helaas complete schijn. 

Zo voorkom je dat je slachtoffer wordt van een rug pull

Een rug pull is een vrij doordachte truc, maar met een beetje voorkennis en voorzichtigheid voorkom je dat jij ook je geld kwijtraakt. 

  • Wees je bewust van de gevaren van investeren op een gedecentraliseerde markt. Munten en tokens kunnen door Jan en alleman worden gepubliceerd, dus enige portie argwaan is hier zeker op zijn plek. 
  • Let op een product met een enorme hype. Als de koers ineens enorm stijgt kan dit een fout teken zijn. Let ook op als je zomaar berichten krijgt van iemand die een winstgevende munt aanprijst, zelfs als dit bericht afkomstig lijkt te zijn van een vriend
  • Check of je informatie over een bepaald product en de aanbieders kunt vinden. Stap niet zomaar ergens in zonder een eigen onderzoekje te hebben gedaan. 
  • Check of er een slot op het geld van de liquiditeitspool zit. Zit dit er niet op, vergroot dit de risico's

Gerelateerd:

Bron: The Economic Times / HLN