Het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI) heeft vorig jaar bijna twee keer zoveel meldingen van identiteitsfraude ontvangen. Dit staat in een rapport van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het is niet de eerste keer dat er bijna een verdubbeling van het aantal meldingen plaatsvindt. Het is het derde jaar op rij. In 2017 ontving het CMI ongeveer 3000 meldingen van slachtoffers van identiteitsfraude en/of –fouten. In 2016 waren dit er 1700, en in 2015 waren er 800 meldingen.

Slachtoffer geworden?

Ben je slachtoffer geworden van identititeitsfraude? Dan kun je aangifte doen via rijksoverheid.nl/identiteitsfraude. Ook is het verstandig zo veel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen en het op social media te delen. Zo attendeer je mensen erop niets van jou te kopen wanneer ze je tegenkomen op internet.

Voorkom identiteitsfraude

Je kunt de kans dat er fraude met jouw identiteit wordt gepleegd verkleinen door voorzichtig te zijn met het kopiëren en versturen van je paspoort. Bewaar geen kopie van je paspoort in je mailbox. Gebruik daarnaast verschillende wachtwoorden voor websites. Voor meer tips kun je ons hulpartikel over dit onderwerp lezen.

Bron: security.nl

Gerelateerd