In België is het aantal slachtoffers bij fraude met internetbankieren verdubbeld. In april, mei en juni maakten cybercriminelen bij onze zuiderburen zelfs meer slachtoffers dan in heel 2015 bij elkaar.

Het tweede kwartaal van 2016 kende 352 slachtoffers, die tezamen bijna 235.000 euro verloren. Gemiddeld is dit 670 euro per slachtoffer. In het hele jaar 2015 wisten criminelen van 283 slachtoffers in totaal 1 miljoen euro te stelen, wat neerkomt op een schadebedrag van ruim 3500 euro per slachtoffer. De daling per slachtoffer is te verklaren: fraudeurs richten zich dit jaar meer op particulieren en minder op bedrijven. Criminelen lichten hierdoor meer mensen op, maar incasseren kleinere bedragen.

Naam/rekeningnummer-controle

Om fraude met internetbankieren te verminderen, maakt Opgelicht?! morgen in de uitzending ruimte vrij om de regering te overtuigen dat verplichtstelling van naam/rekeningnummer-controle bij banken nodig is. De controle vindt nog steeds niet plaats bij overboekingen via de banken in Nederland. Invoering van een dergelijk controlesysteem bij banken moet ervoor zorgen dat fraude met internetbankieren nog ingewikkelder wordt voor criminelen.

Bron: security.nl

Gerelateerd