De Duitse politie heeft een Turkse man opgepakt, het vermoedelijke brein achter een van de grootste 'cyberbankroven' ooit, aldus het Openbaar Ministerie in Düsseldorf zondag.

De bende sloeg in één nacht in februari 2013 in 24 landen tegelijk toe en maakte bijna 30 miljoen euro buit.

Nederlanders veroordeeldEen Nederlandse timmerman en zijn moeder werden toen in Düsseldorf betrapt toen zij met gekopieerde creditcards 170.000 euro opnamen bij een geldautomaat. Zij zijn al tot 4 jaar en 3 maanden cel veroordeeld. De straf was lager uitgevallen als zij hun opdrachtgevers hadden genoemd, maar dat weigerden zij "uit vrees om het welzijn van onze familie''.

Getalenteerde hackerBij de Turkse verdachte gaat het volgens Der Spiegel om "een van de meest getalenteerde hackers te wereld''. Het Duitse weekblad onthulde de aanhouding zondag op zijn website. De Turk was al in december in Frankfurt opgepakt, maar de Duitse justitie had de aanhouding tot nu toe stilgehouden. Justitie had de beslissende tip van Amerikaanse geheime diensten gekregen. De Turk liep tegen de lamp toen hij via de open draadloze internetverbinding in zijn hotel in Frankfurt zijn e-mail las.

Bron: ANP

Gerelateerd