De politie heeft dinsdag een 22-jarige man uit Maassluis aangehouden voor computervredebreuk, oplichting en witwassen. De man wordt ervan verdacht met malware besmette e-mails uit naam van incassobureau Intrum Justitie en PostNL te hebben gestuurd.

Internetbankieren

Opgelicht?! waarschuwde al vaker voor deze malware-mails; schadelijke software wordt op de computer geïnstalleerd als ontvangers op de link in de e-mail klikken. Met de software kreeg de verdachte volledige toegang tot de computers van zijn slachtoffers en kon hij dus op elk moment meekijken. Hij kon bijvoorbeeld online aankopen doen en geld overmaken via internetbankieren met de gegevens van slachtoffers. Soms benaderde hij een slachtoffer op een andere manier omdat hij nog een extra code nodig had.

Onderzoek

Uitgebreid intern onderzoek van een Nederlandse bank heeft het politieonderzoek in een bepaalde richting geholpen waarna de politie de verdachte inzet vizier kreeg. Een speciale eenheid van de politie heeft vervolgens de verdachte man verrast met een inval in zijn ouderlijk huis. De verdachte wordt vrijdag voorgeleid.

Bron: Politie.nl