Het coronavirus heeft Nederland bereikt, en omdat je gebruik hebt gemaakt van pinautomaten en je bankpas, kun je het virus onbedoeld hebben verspreid. Daarom moet je je pas opsturen naar het laboratorium van de Rabobank, luidt het verhaal van deze valse mail.

'Preventie coronavirus: Welke maatregelen neemt de Rabobank om besmetting te voorkomen?', staat in de mail. De afzender stelt dat de bank verplicht is om maatregelen te treffen, want door het gebruik van bankpassen zou het virus zich snel kunnen verspreiden. De maatregel wordt dan ook genomen om de veiligheid van de klanten te waarborgen, luidt het excuus.

'Pas inleveren om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen'

Op het moment dat de magneetstrip van jouw pas het gleufje van een betaalapparaat bereikt voor het doen van een transactie, kan het virus zich al verspreiden. Daarom neemt de bank het initiatief om alle pinpassen in een speciaal laboratorium te laten vernietigen. Om te voorkomen dat het coronavirus zich verspreidt, moet je je huidige pas dus ter controle inleveren. Dat moet uiteraard wel voor 7 maart, anders loop je het risico dat je tijdelijk geen gebruik kunt maken van je betaalproducten.

Tsja. De spelfouten geven het al een beetje weg, maar deze mail is natuurlijk niet echt van de Rabobank afkomstig. Wel moesten we even gniffelen om de originele invalshoek. Wij adviseren om vooral niet mee te gaan in alle paniekzaaierij: heb jij het mailtje gekregen, verwijder 'm gerust.