Oplichters maken graag misbruik van de naam van DigiD, zo ook in een recente mail waarin staat dat je snel je bankrekening moet koppelen aan je account. Doe je dit niet, wordt je account gedeactiveerd, zo staat er. Hier is echter duidelijk sprake van phishing.

In de mail wordt gesproken over je 'DigiD Online account', wat je moet voorzien van onder andere je bankgegevens om je account te verifiëren. Als je dit niet doet en je account daardoor gedeactiveerd wordt, 'kan dit alleen nog door een werknemer op het stadsdeelkantoor ongedaan worden gemaakt', zo staat er in de mail. 

Pure onzin, maar je komt er misschien wel door in de verleiding om op de link te klikken. Achter de link zal je gegevens in moeten vullen, waaronder die van je bankrekening. Maar het invullen van deze gegevens gaat je niet verder helpen met het geactiveerd houden van je DigiD-account; alleen de oplichter zal hiermee geholpen zijn. Gooi de mail dus gewoon lekker weg en kijk er verder niet naar om. 

Volledige tekst en screenshot van de valse DigiD-mail

Hieronder vind je de tekst van de valse mail. 

Geachte Heer/Mevrouw,

Uit een recentelijk onderzoek is gebleken dat uw DigiD account gekoppeld aan het huidig emailadres nog niet of niet meer gekoppeld is aan een geldige betaalrekening.

Uit voorzorgsmaatregelen willen wij dat u een verificatie verricht voor het verbeteren van het gebruik van uw DigiD Online. Verricht u
deze procedure niet dan zijn wij genoodzaakt uw DigiD tijdelijk te deactiveren.

Het activeren van uw DigiD Online account kan dan alleen nog worden verricht door een van onze medewerkers in het dichtstbijzijnde
Stadsdeel kantoor.

U kunt uw account gebruik controleren door op de onder weergeven link te klikken die u zal doorverwijzen voor het bijwerken van uw DigiD Online.

>  (Link)

Hebt u nog vragen?
Op (Link)  helpen we u graag verder. Hier vindt u antwoorden op veelgestelde vragen.

Met vriendelijke groet,
Directeur Klantenservice DigiD

N.B. dit is een automatisch verzonden e-mail, het is niet mogelijk deze e-mail te beantwoorden

Valse mail uit naam van DigiD. Bron: Fraudehelpdesk

Op de afbeelding bovenaan dit artikel zie je overigens de echte website van DigiD

Wat geeft weg dat dit een valse mail is?

Er zijn een aantal kenmerken aan deze mail die weggeven dat dit geen betrouwbaar bericht is. 

  • Aanhef met 'heer/mevrouw'. DigiD weet je naam en zal je in een mail ook altijd aanspreken met je volledige naam. 
  • Taalfouten. Er staan verschillende fouten en gekke zinsconstructies in de brief: 'Stadsdeel loket', 'DigiD account', 'account gebruik', 'emailadres', 'de onder weergeven link'. 
  • 'DigiD Online' bestaat niet. Jouw inlogomgeving bij DigiD heet Mijn DigiD.
  • DigiD stuurt nooit dit soort mails. Je ontvangt alleen mails van DigiD ter controle, bijvoorbeeld wanneer je een DigiD hebt aangevraagd of geactiveerd. Voor andere, inhoudelijke zaken stuurt DigiD je meestal een mail dat er een bericht klaarstaat in je account, wat je dus pas kunt zien nadat je hebt ingelogd. 
  • DigiD plaats nooit links in een mail. 

Mocht je twijfelen, neem dan contact met DigiD op voordat je ergens op klikt of gegevens invult. 

Eerdere valse berichten uit naam van DigiD