Bankier je bij ING? Pas dan op! Er gaat een phishingmail rond over een update van je TAN-functie.

Er staat zogenaamd een bericht voor je klaar in je 'Mijn ING' over het updaten van je TAN-functie. Je vindt het bericht via de link in de mail. Klik hier niet op!

Persoonlijke gegevens invullen

Je komt op een phishingsite waar je moet inloggen met je accountgegevens. Vervolgens moet je verschillende persoonsgegevens invullen, zoals je e-mailadres, geboortedatum en pincode. Deze informatie komt allemaal terecht bij oplichters. Zij kunnen je gegevens misbruiken om identiteitsfraude te plegen of grote aankopen te doen in jouw naam.

TAN-codes of pinpas opsturen

Op de laatste pagina moet je aangeven of je een papieren lijst met TAN-codes gebruikt of dat je gebruik maakt van de TAN-codes via sms. Allebei de keuzes leiden naar een oplichtingstruc: je moet de papieren lijst met TAN-codes uploaden en wanneer je de sms-functie hebt, moet je je bankpas opsturen. Doe dit niet! Met je bankpas en pincode kunnen de oplichters jouw rekening leegplunderen en wanneer jij je lijst met TAN-codes uploadt, kunnen de oplichters deze misbruiken om grote bedragen van jouw rekening af te boeken.

Klein verschil

Je moet goed kijken naar de afzender van dit bericht. De mail is verstuurd door een adres dat eindigt op '@ing.mailing.nl'. Dit lijkt sterk op het e-mailadres dat de ING gebruikt: dat eindigt op '@mailing.ing.nl'. Een klein verschil, wat je veel problemen op kan leveren.

Op de website van de bank staat een lijstje met

De wereld van phishing

Gerelateerd