De vijf verdachten van de Amsterdamse bankpasbende hoorde de uitspraak tegen hen. Tegen twee hoofdverdachten werd een gevangenisstraf van 16 maanden geëist. De derde man die het Openbaar Ministerie als hoofdverdachte ziet, hangt een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een werkstraf van 100 uur boven het hoofd.

De bankpasbende verstuurde phishingmailtjes waarin ze zich voordeden als een bank. Ze verleidden gedupeerden om hun pincode in te vullen op de website die door de bende werd beheerd maar sprekend leek op een echte bankensite. Vervolgens moesten de mensen hun bankpasje opsturen naar een recyclepunt. In werkelijkheid waren dat brievenbussen van particulieren waar bendeleden de pasjes uit hengelden. Eenmaal in het bezit van pasje en pincode roofde de bende de rekeningen van hun slachtoffers leeg.

In de onderzoeksperiode, die in 2015 begon, raakten de banken door deze manier van

Twee van de verdachten die vandaag

De uitspraak van vanmiddag zal ook gaan over de rechtmatigheid van het vergaren van bewijsmateriaal. Een van de verdachten werd geboeid en zijn duim werd op zijn mobiele telefoon gedrukt om die te ontgrendelen. Hij wilde de pincode van de telefoon niet geven. Het Openbaar Ministerie vermoedde dat er veel belastende informatie in het mobieltje stond. Officier van Justitie Van der Putte beval daarom dat de vingerafdruk moest worden afgedwongen. Over de vraag of dat mocht, beslist de meervoudige vandaag.

Gerelateerd