Rabobank-klanten opgelet! Uit naam van deze bank gaat een valse e-mail rond over het aanvragen van een nieuwe betaalpas. Opvallend is dat de naam van de ontvanger in de aanhef van het bericht staat. Het onderwerp van de e-mail luidt: 'kostenloos uw vernieuwde betaalpas aanvragen'.

Een bijzonder detail is de datum waarop de e-mail in dit voorbeeld verstuurd zou zijn: zondag 13 mei 2018. In de toekomst dus.

Verzekerd tegen fraude

Volgens de e-mail introduceert de Rabobank een nieuwe betaalpas, waarmee je automatisch verzekerd bent tegen elke vorm van fraude. Deze pas kun je zogenaamd aanvragen door op de link in het bericht te klikken, je aan te melden en vervolgens een formulier in te vullen.

Valse website

De link in het bericht verwijst naar een valse website, die sprekend lijkt op die van de Rabobank. De URL verraadt echter dat het om een nepsite gaat. Je wordt verzocht in te loggen en allerlei gegevens in te vullen. Zelfs je pincode! Trap er niet in en gooi deze e-mail in de digitale prullenmand.

Gepersonaliseerde e-mail

Criminelen hebben toegang tot lijsten met e-mailadressen en bijbehorende namen. Daardoor zijn ze in staat phishingmails te personaliseren. Om vertrouwen te wekken, zetten ze de naam van de ontvanger in de aanhef. Zo lijkt het alsof het gaat om een echte mail van de bank. Ontvang je een e-mail van je bank en twijfel je aan de echtheid? Neem dan contact op met je bank voordat je ergens op klikt.

Heb jij ook een valse e-mail ontvangen uit naam van de Rabobank, stuur die dan door naar valse-email@rabobank.nl. De bank kan de link naar de valse site dan blokkeren.

Tips: zo herken je een valse e-mail

Gerelateerd