Op WhatsApp circuleert een bericht waarin staat dat Nike 5000 paar gratis schoenen weggeeft. Hoewel de meegestuurde link naar de website van het sportmerk lijkt te verwijzen, is ook dit een valse winactie.

In het bericht staat dat Nike zijn 55e verjaardag viert en daarom maar liefst 5000 gratis paar schoenen weggeeft. Om je gratis schoenen te claimen, dien je op een link in het bericht te klikken. Deze lijkt te verwijzen naar de website van Nike. Er is echter een klein verschil met de echte URL van Nike.

Teken uit andere taal

De N in de link is niet de letter zoals wij die in ons alfabet kennen. Het gaat om een teken uit een andere taal die erg lijkt op onze N. Op de afbeelding bij dit bericht is te zien dat in de URL het lijntje onder de N van Nike even onderbroken is. De link verwijst dan ook niet naar de website van Nike, maar naar een dubieuze webpagina.

Gegevens invullen en bericht doorsturen

Voordat je mee kunt doen met de actie, moet je het bericht delen met een aantal bekenden via WhatsApp. Op deze manier wordt dit bericht razendsnel verspreid. Mensen zijn eerder geneigd mee te doen met een dergelijke actie, als het van een bekende komt.

Geen schoenen maar spam

Nike heeft niets te maken met deze actie en er worden helemaal geen schoenen weggegeven. Achter dit bericht zit een schimmig advertentiebureau dat geld verdient aan jouw gegevens. Als je meedoet kun je rekenen op veel reclame e-mails en ongewenste telefoontjes. Trap er niet in.

Blijf op de hoogte!

Wil je als eerste op de hoogte blijven van onze waarschuwingen? Download dan nu de Opgelicht?! App en schakel de pushmeldingen in. Ook kun je ons volgen op Twitter en Facebook.

Bron: fraudehelpdesk.nl / Opgelicht?!

Gerelateerd