Oplichters die zich voordoen als Microsoftmedewerker: het is inmiddels een bekende truc. Deze criminelen blijken echter een nieuwe techniek toe te passen om mensen zover te krijgen geld te betalen: afpersing.

Werkwijze

Net zoals bij de gebruikelijke oplichting, bellen de fraudeurs eerst met de boodschap dat er iets mankeert aan je pc. Door software te installeren, zou je dit probleem kunnen verhelpen. In werkelijkheid geef je criminelen op deze manier de vrijheid om op je computer in te breken. Als ze toegang hebben, verplaatsen ze jouw persoonlijke bestanden. Zo kan je hier niet meer bij.

Vervolgens verwijderen de criminelen deze bestanden van de computer. Je krijgt de files pas terug, nadat een je een bepaald hebt betaald. Voor zover bekend zijn er nog geen mensen die het geld daadwerkelijk hebben overgemaakt. Het is dus niet duidelijk of gedupeerden hun bestanden ook echt na betaling terugkrijgen.

Ransomware

De werkwijze lijkt op die van ransomware. Het verschil is dat daarbij de bestanden wél op de computer blijven staan. Bij zowel de Microsoft-truc als ransomware vragen de criminelen losgeld voor het terugkrijgen van de bestanden.

Advies

Opgelicht?! adviseert niet met de zogeheten Microsoftbellers in zee te gaan. Daarnaast raden wij aan geen software te installeren of inloggegevens af te geven. Zo verklein je de kans slachtoffer te worden van cybercriminelen.

Gerelateerd