Er moet een duidelijke straf komen op acquisitie- of advertentiefraude en ondernemers moeten beter beschermd worden tegen oneerlijke praktijken van fraudeurs.

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer steunt een initiatiefwetsvoorstel van SP en VVD voor een nieuwe aanpak van de fraude.

Van acquisitiefraude is bijvoorbeeld sprake als ondernemers onder valse voorwendselen een contract wordt aangesmeerd voor ingekochte advertentieruimte in een niet-bestaande of nauwelijks gelezen telefoongids. Ook spooknota's vallen onder deze vorm van fraude. Volgens de indieners van het wetsvoorstel, Sharon Gesthuizen van de SP en Foort van Oosten van de VVD, kost deze fraude het Nederlands bedrijfsleven jaarlijks 400 miljoen euro.

Het wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat een lacune in de wet, die het nu moeilijk maakt iets te doen tegen de fraude, wordt gedicht. Ondernemers komen nu vaak lastig af van de contracten die hun zijn aangesmeerd. Het initiatiefwetsvoorstel heeft de steun van in elk geval VVD, SP, PvdA, CDA en PVV. Het CDA wil nog wel dat niet alleen bedrijven, maar ook privépersonen die zich op grote schaal schuldig maken aan de fraude hoge boetes kunnen krijgen.

Gerelateerd