Er bestaat volgens minister Ivo Opstelten (Justitie) geen enkele terughoudendheid om verdenkingen van zorgfraude via het strafrecht af te handelen. Opstelten gaf donderdag in de Tweede Kamer aan dat het Openbaar Ministerie, de FIOD en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) nauw samenwerken bij verdenkingen van bijvoorbeeld oplichting.

Opstelten levert de Kamer binnen 2 weken een overzicht van de zaken waar het Openbaar Ministerie en de FIOD mee bezig zijn. Ook wordt uitgezocht hoeveel zaken sinds 2011 zijn aangepakt.

In 2012 stak de FIOD meer tijd in het opsporen van deze fraude: 29.000 uur, waar 22.000 was afgesproken, aldus de minister. Het jaar ervoor had de FIOD er nog 10.000 uren voor. "Als meer capaciteit nodig is om diefstal uit de schatkist aan te pakken, dan wordt gekeken hoeveel nodig is", aldus staatssecretaris Frans Weekers (Financiën). Het CDA vraagt zich af hoeveel zaken in die tijd worden aangepakt, aangezien in een onderzoek voor fraude met het persoonsgebonden budget (pgb) soms wel 4000 uur gaat zitten.

Na de vele verhalen die de afgelopen tijd opdoken over spookrekeningen en fopopnames, wilde de Kamer horen of de "wittejassencriminaliteit'' eigenlijk wel voldoende prioriteit krijgt bij FIOD en Openbaar Ministerie.

ANP

Gerelateerd