'Jong geleerd is oud gedaan', zullen deze twee jeugdige oplichters uit Zwolle wellicht hebben gedacht. Ondanks hun jonge leeftijd wisten ze van maar liefst zeventig slachtoffers een totaalbedrag van 11.000 euro afhandig te maken via Marktplaats. Ze gingen daarbij professioneel te werk: niet minder dan 950 nepadvertenties werden via zo'n 250 Marktplaats-accounts, zo laat de politie weten.

Potentiële kopers kregen vervolgens de vraag om het gesprek via WhatsApp voort te zetten, dus buiten het berichtensysteem - en daarmee het zicht - van Marktplaats om.

Uiteraard is dit niks meer en niks minder dan de opmaat naar een inmiddels bekende oplichtingstruc: omdat de verkopers zogenaamd al eens zijn opgelicht, moesten de kopers een klein bedrag betalen via een betaalverzoek. Dit zogenaamd ter verificatie van de identiteit.

Uiteraard verwees de link met dit betaalverzoek naar een nepsite en konden de jonge oplichters zich met de inloggegegevens toegang verschaffen tot de bankrekeningen, een truc waar Opgelicht?! vaker voor heeft gewaarschuwd. In één geval wisten de oplichters zelfs betaalde rekeningen te storneren, om zo nóg meer geld weg te kunnen sluizen voor eigen gewin.

Recente voorbeelden van oplichting op Marktplaats

De jeugdige fraudeurs maakten in enkele gevallen ook gebruik van katvangers, nog een teken dat ze planmatig en berekenend te werk zijn gegaan. In januari van dit jaar zijn de Zwolse tieners opgepakt, na onderzoek van de politie. Bij huiszoekingen is onder meer elektronica in beslag genomen, waaronder telefoons. Volgens de politie stond er op de telefoons zeer waardevolle informatie.

Ondanks de leeftijd toch vrij forse straffen

Het tweetal moest zich op donderdag 18 maart verantwoorden tegenover de rechter. Die was niet mild: één van de verdachten kreeg 300 dagen jeugddetentie waarvan 162 dagen voorwaardelijk opgelegd, de andere verdachte kreeg een straf van 300 dagen waarvan 117 dagen voorwaardelijk.

Daarnaast kreeg de één een werkstraf van 80 uur. Verdachte nummer twee kreeg een werkstraf van 40 uur opgelegd. Ook moeten de daders het geld terugbetalen aan de slachtoffers.

Bron: Politie.nl