Twee 28-jarige inwoners van Deventer zijn vandaag door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot forse celstraffen. Ze wisten tientallen mensen te duperen door het plegen van WhatsApp-fraude en maakten zo minstens 82.000 euro buit. Eén van de verdachten moet tweeënhalf jaar de cel in, de ander verdwijnt voor maar liefst drie jaar achter de tralies.

Zoals gebruikelijk bij WhatsApp-fraude deden de daders zich via WhatsApp voor als een bekende van de slachtoffers. Verschillende excuses werden aangewend om de slachtoffers ertoe te bewegen om snel een geldbedrag over te maken, zoals een storing bij internetbankieren. Het rekeningnummer dat de slachtoffers doorkregen, was echter van een katvanger.

De twee oplichters beschikten echter wel over de bankpas en de bijbehorende pincode, waardoor ze het geld vrijwel direct na storting konden opnemen. Slachtoffers raakten duizenden euro's kwijt, één slachtoffer verloor een bedrag van maar liefst 12.500 euro.

'Listige en gewetenloze werkwijze'

De rechtbank rekende het tweetal de 'listige en gewetenloze werkwijze' zeer zwaar aan: 'Zij hebben louter gehandeld voor hun eigen financiële gewin en zij hebben zich nooit bekommerd om de slachtoffers. Bovendien is het algemeen bekend dat dergelijke soorten van fraude en oplichting onrust veroorzaken in de maatschappij.'

De verdachten hebben zich niet alleen schuldig gemaakt aan oplichting via WhatsApp, maar ook aan witwassen en computervredebreuk. Hoofdverdachte Ricky de H. is daarnaast bovendien schuldig bevonden aan wapenbezit, zijn compagnon Remco van V. werd schuldig bevonden aan mishandeling en het plegen van diverse inbraken.

De mannen zijn daarnaast veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van enkele tienduizenden euro's aan hun slachtoffers.

Lees ook:

Bron: Rechtspraak.nl / HLN.be