De Fraudehelpdesk meldt dat er gedurende de eerste drie maanden van dit jaar voor ruim 1,2 miljoen euro aan schade in de context van datingfraude is gemeld. Dat is een flinke stijging: over de eerste drie maanden van 2019 betrof de schade namelijk 'slechts' 700.000 euro. Het aantal slachtoffers is gestegen en het gemiddelde schadebedrag per persoon loopt eveneens fors op.

In het eerste kwartaal van 2020 ontving de Fraudehelpdesk 166 meldingen over datingfraude, waarvan 71 mensen daadwerkelijk slachtoffer werden. Een eenvoudige rekensom leert ons dat de gemiddelde schade per persoon ongeveer € 16.900 bedraagt. Begin 2019 was er sprake van 112 meldingen, waarvan 52 personen daadwerkelijk slachtoffer werden. Het gemiddelde schadebedrag was toen ongeveer € 13.500 per persoon.

Opgelicht?! besteedde in januari nog aandacht aan datingfraude. Dat fragment kun je via onderstaande button terugvinden.

Cyberklacht: Datingfraude stijgt explosief

Coronavirus

Het is niet bekend of de stijging verband houdt met het coronavirus, al is het natuurlijk goed om daar een kanttekening bij te plaatsen: de huidige maatregelen zijn pas sinds medio maart van kracht en zijn in die zin vermoedelijk slechts in zeer beperkte mate van invloed op wat er in het eerste kwartaal van dit jaar gebeurd is qua datingfraude.

Woordvoerder Tanya Wijngaarde beantwoordt de vraag of de coronacrisis van invloed is tegenover Nu.nl als volgt: 'Dat durf ik niet te zeggen. Maar nu veel mensen thuiszitten, gaan meer mensen op het internet. En dat brengt risico's met zich mee.'

Uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, blijkt weliswaar dat 7 op de 10 jonge singles fysiek contact mist in het licht van de huidige coronacrisis, maar dat daten op een lager pitje staat: waar voor de coronacrisis 6 op de 10 singles aangaf dat ze openstaan voor daten, is dat aantal inmiddels gezakt naar 4 op de 10. Van de singles die er nog wél voor openstaan, heeft bijna de helft een profiel op een datingapp of een online datingsite.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 900 respondenten tussen de 16 en de 35 jaar. Of vergelijkbare trends ook opgaan voor singles in andere leeftijdscategorieën, is niet onderzocht.

'Mogelijk stijgt de schade nog'

Wijngaarde sluit niet uit dat de schade nog hoger oploopt. Datingfraude is een intensieve vorm van fraude waar langdurig contact aan vooraf gaat, en daarom kan het aantal meldingen nog oplopen: 'Als er nu meer mensen worden opgelicht, kan het zo zijn dat wij daar pas later meldingen over binnenkrijgen.'

Bron: EenVandaag / Nu.nl