Op WhatsApp zijn criminelen actief. Een moeder die dacht haar dochter uit financieel barre tijden te helpen, maakte zonder dat ze het wist honderden euro's over aan een oplichter.

De moeder kreeg het volgende bericht via WhatsApp: 'Mam, kun je me even helpen? Mijn rekening is geblokkeerd en moet nog twee achterstanden afbetalen, waaronder een van de zorgverzekeringen.'

Het WhatsApp-bericht is afkomstig van een onbekend nummer, maar heeft wel de profielfoto van haar dochter. De vrouw vertrouwt de berichtjes. Haar dochter heeft immers net een nieuwe baan, dus dit zal wel haar zakelijke nummer zijn, zo denkt ze. Ze besluit te helpen en maakt in twee keer zo'n €1.700,- over.

Dan blijkt dat de persoon waarmee ze contact had helemaal haar dochter niet was. Als ze haar weer spreekt, vertelt zij niets te weten van een achterstand. Tot haar schrik constateert de vrouw dat ze in de truc van een oplichter is getrapt.

Verzoek controleren

Krijg je een verzoek om hulp van een bekende? Vraag dan altijd via een ander kanaal na of het daadwerkelijk van die bekende afkomstig is. Oplichters spelen graag in op de behoefte van mensen om vrienden in nood te helpen. Hulpvaardigheid is natuurlijk een goede eigenschap, maar voorkom dat je slachtoffer wordt van dit soort oplichting. Meer weten over WhatsApp-trucs? Bekijk het hulpartikel over WhatsApp-fraude.

Gerelateerd