Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Oplichting via WhatsApp

    Oplichting via WhatsApp

    Berichtendienst WhatsApp wordt door veel Nederlanders gebruikt. Ook door oplichters. Hieronder een opsomming van de meest voorkomende oplichtingstrucs via WhatsApp.

    Betalen voor WhatsApp

    Zo nu en dan zijn er berichten in omloop waarin staat dat het sturen van WhatsApp berichten geld gaat kosten. Zo zou bijvoorbeeld per verstuurd berichtje 0,01 eurocent betaald moeten worden. Dit zou ook in het nieuws geweest zijn. Er zijn verschillende varianten van dit bericht. Vaak gaat het om een kettingbrief. Volgens het bericht kan voorkomen worden dat de ontvanger moet betalen door het bericht naar een aantal vrienden door te sturen.

    Deze berichten zijn nep. Een berichtje versturen via WhatsApp gaat je geen geld kosten. Wel moeten sommige mensen betalen voor het downloaden van WhatsApp. De gebruikers die moeten betalen, doen dat voor de app, niet voor het versturen van berichtjes. Bovendien zal WhatsApp nooit op deze manier veranderingen in hun werkwijze aan hun gebruikers kenbaar maken.

    WhatsApp is verlopen

    Opgelicht?! waarschuwde al een aantal keer voor berichten over het verlopen van WhatsApp. Door bepaalde websites of apps te bezoeken kun je een melding krijgen met de boodschap dat je WhatsApp verloopt.

    Door op de melding te klikken kom je vaak op een website waar je jouw telefoonnummer moet invullen. Doe dit niet! Je meldt je door het invullen van je nummer aan voor een duur SMS-abonnement.

    Nieuwe update WhatsApp

    Een andere melding die je kunt krijgen tijdens het bezoeken van websites of apps is dat er een nieuwe update voor WhatsApp beschikbaar is. Er zijn ook mails in omloop die melden dat je de app moet updaten.

    Als je doorklikt moet je, net als bij het verlopen van WhatsApp, je telefoonnummer invullen. Doe dit ook hier niet. Een app updaten kun je alleen doen door naar de Google Play Store of de Apple Store te gaan.

    Zelf emoticons toevoegen

    Het is momenteel nog niet mogelijk om zelf emoticons toe te voegen aan WhatsApp. Toch zijn er berichten die beweren dat het wel kan. Tik deze berichten niet aan. Het kan zijn dat je bestanden op je telefoon aan het downloaden bent die je niet op je toestel wil hebben.

    Voicemailbericht

    Regelmatig zijn er mails in omloop waarin staat dat de ontvanger een nieuw voicemailbericht van WhatsApp heeft. De berichtendienst heeft een belfunctie, maar geen voicemailfunctie.

    Klik niet op de link! De mail is niet afkomstig van WhatsApp. De site waarop je terecht komt bevat zeer waarschijnlijk malware.

    Vouchers en waardebonnen

    Gebruikers van WhatsApp ontvangen een berichtje dat ze een waardebon of een prijs hebben gewonnen. Deze berichten lijken op de mails over valse winacties die veel mensen ontvangen. Ga ook hier niet op in en klik niet op de link. De kans is groot dat je jezelf aanmeldt voor een SMS-abonnement en je gegevens worden zeer waarschijnlijk doorgespeeld aan allerlei partijen.

    Geld overmaken naar een bekende

    Via WhatsApp word je benaderd door een bekende, deze persoon heeft geld nodig omdat internetbankieren niet goed werkt. De 'bekende' vraagt of jij dat bedrag even wil overmaken. Natuurlijk krijg je dat geld zo snel mogelijk terug.

    Oplichters gebruiken een foto van een bekende van jou en veranderen hun WhatsApp-naam om je te laten denken dat het daadwerkelijk die bekende is. Ontvang je een bericht via WhatsApp van iemand die vraagt of je even een bedrag wil overmaken? Bel diegene dan op of controleer of het nummer op WhatsApp overeenkomt met het nummer dat in je telefoon staat.

    Bron: Doidapp.nl

    Gerelateerd

  • Ook interessant