Bitcoins, Litecoins, ofwel cryptocurrencies, iedereen heeft het erover. Maar niet iedereen weet precies hoe het werkt. Daar maken ook oplichters handig gebruik van. Let goed op de volgende zaken en voorkom dat je slachtoffer wordt!

Tip 1: Bewaar je wachtwoord

Hoeveel mensen zijn er niet die een paar jaar geleden wat bitcoins of andere cryptocurrencies kochten, maar het wachtwoord vergeten zijn van hun wallet? Hun paar tientjes van toen zijn inmiddels tienduizenden euro’s waard. Maar zonder wachtwoord is dit kapitaal nooit meer om te zetten naar harde euro’s.

Tip 2: Gebruik een betrouwbare wallet

Om in het bezit te komen van je cryptocurrencies worden er geen middelen geschuwd. In de 'stores' van je iPhone of Android telefoon schieten de fake wallets als paddenstoelen uit de grond. Daarnaast worden er websites nagebouwd in de hoop dat jij met je werkelijke wachtwoord probeert in te loggen.

Tip 3: Let op waar je je muntjes claimt

Heb jij ze ook gekregen, al die mailtjes dat je je BitcoinGold snel moest claimen? Een afsplitsing van Bitcoin, terwijl je die misschien überhaupt niet hebt. Het mailtje leidt je naar een website die betrouwbaar lijkt, en weg is je wachtwoord.

Tip 4: Gebruik een ander wachtwoord

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat je wachtwoord cruciaal is. Gebruik daarom geen wachtwoord dat je bijvoorbeeld ook gebruikt bij andere websites. Als die websites worden gehackt kunnen jouw e-mailadres en wachtwoord in omloop komen en je raadt het al: daarmee wordt jouw wallet of account leeggeroofd.

Tip 5: Denk na over waar je je coins bewaart

Lekker makkelijk natuurlijk, om ze gewoon bij de exchange neer te zetten. Maar wat als die website verdwijnt? Of je account gehackt wordt? Zie je je cryptocoins ooit nog terug?

Tip 6: Pas op met zelf minen

Zie je het helemaal zitten met de cryptocurrencies en wil je ze zelf gaan creëren: minen? Je hebt een computer nodig en genoeg geld om de enorme energierekening te betalen. Ook minen via een cloud is mogelijk. Klinkt leuk, maar dat is het niet als je goed oplet. Ook daar wemelt het van de oplichters.

Tip 7: Let op als je moet betalen in cryptocurrencies

Vraagt de marktplaatsverkoper je te betalen met een digitale munt? Let goed op, want je krijgt niet altijd waarvoor je wel betaalt. Zo konden mensen de workshop Bitcoin voor Dummies volgen als ze voor 30 euro aan bitcoins overmaakten. De bitcoins kwamen er, de workshop volgde nooit. De begunstigde van de bitcoins maakte hondsbrutaal gebruik van de KvK-gegevens van een bestaand en nietsvermoedend bedrijfje.

Tip 8: Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is dat het ook

Gegarandeerde rentes, als je eerst maar een flink bedrag uitleent. Zolang er nog mensen zijn die na jou wat inleggen, zie jij ook rente verschijnen op je rekening. Daarna verdwijnt de aanbieder plots van de aardbodem. We zouden toch geleerd moeten hebben van alle piramidespellen en ponzi schemes?

Tip 9: Weet waarin je investeert

Investeren in een project met een nieuwe cryptomunt, klinkt helemaal 2018. Toch kan het de grootste miskleun van het jaar worden. Sommige start-ups verdwijnen met de centen of de beveiliging van het nieuwe project, laat te wensen over en een hacker gaat er met de opbrengsten vandoor. De zuurverdiende euro’s die je net hebt omgezet in cryptocurrencies ben je dan ouderwets kwijt.

Gerelateerd