Slechts enkele organisaties mogen een kopie van je identiteitsbewijs maken, bijvoorbeeld je werkgever of een bank. In de praktijk zijn er echter ook andere organisaties die vragen om een kopie van je ID. In dit artikel lees je hoe je op een veilige manier een kopie voor deze partijen maakt.

KopieID app

De KopieID app is een uitgave van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Met deze app kun je in de kopie de identiteitsgegevens doorstrepen die organisaties niet nodig hebben of niet mogen verwerken, bijvoorbeeld je foto en burgerservicenummer. Ook zet je met de app een watermerk in de kopie met daarin het doel en de datum van de kopie. Als de kopie dan in handen van fraudeurs terechtkomt, is het moeilijker om ermee te frauderen.

Je kunt de KopieID app downloaden in de Apple App Store, Google Play Store of Windows Phone.

ID-cover

Een andere manier om je gegevens af te schermen is een ID-cover. Dit hoesje schermt je foto, je Burgerservicenummer en het nummer van je identiteitsbewijs af. Op een paspoort wordt ook de strook met gegevens onder aan het paspoort afgeschermd. De ID-cover is verkrijgbaar bij een groot aantal Nederlandse gemeenten, bij ANWB-winkels en bij de webwinkel van de ANWB.

Gegevens doorstrepen

Heb je geen smartphone en wil je toch veilig een kopie afgeven van je identiteitsbewijs, dan kun je misbruik voorkomen door bepaalde gegevens door te strepen. Een veilige kopie van je identiteitsbewijs maak je zo:

  • Maak in de kopie je Burgerservicenummer onleesbaar, ook in de cijferreeks onderaan.
  • Schrijf in de kopie dat het een kopie is.
  • Schrijf in de kopie voor welke instantie of welk product de kopie is bedoeld.
  • Schrijf in de kopie de datum waarop je de kopie afgeeft.

Bronnen: rijksoverheid.nl / ANWB / opgelicht?!

Foto: rijksoverheid.nl

Gerelateerd