Opgelicht?! ontvangt wekelijks meldingen van e-mails die uit naam van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) verstuurd zijn. Daarnaast blijkt dat oplichters niet alleen e-mails, maar ook brieven sturen die zogenaamd van het CJIB afkomstig zijn. In dit artikel lees je hoe je een echte boete kunt herkennen.

Oplichters sturen geregeld valse e-mails en brieven uit naam van het CJIB. In deze berichten staat vermeld dat je een boete ontvangen hebt. De reden voor de boete kan per bericht verschillen. De ene keer wordt je verteld dat je te hard gereden hebt, de andere keer zou je je rioolheffing nog moeten betalen. Bekijk hier alle berichten waar we ooit een waarschuwing over geplaatst hebben.

E-mail=nep

Ongeacht het bericht, als je een bekeuring per e-mail ontvangt, is deze per definitie nep. Het CJIB verstuurt nooit boetes of aanmaningen via e-mail.

Per post

Het incassobureau stuurt je wel boetes per post. Ligt er een brief van het CJIB op je deurmat waarvan je twijfelt of het een echte boete is? Check dan of deze overeen komt met de afbeelding hieronder. Dat is hoe een echte boete eruit moet zien. Wijkt de brief die je ontvangen hebt hiervan af? Dan heb je waarschijnlijk een valse boete in huis.

Digitaal loket

Via de website van het CJIB kun je inloggen in het Digitaal Loket. Hier kun je zien of je echt een verkeersboete moet betalen. Staat er in het Digitaal Loket niets vermeld? Maak dan niets over!

Check rekeningnummer

Ook aan het rekeningnummer kun je zien of je met een echte bekeuring te maken hebt. De rekeningnummers die het CJIB gebruikt, staan vermeld op de website van deze organisatie. Wijkt het rekeningnummer af, maak dan geen geld over.

Bron: cjib.nl

Gerelateerd