Op social media gaat een bericht rond waarin wordt geadviseerd je pincode achterstevoren in te voeren als je gedwongen wordt geld te pinnen. Dit is een nepbericht, ook wel hoax genoemd.

Volgens het bericht dat recentelijk weer op Facebook opgedoken is, zou de politie automatisch gealarmeerd worden bij het achterstevoren intypen van de pincode. Dit is een fabeltje, meldt de politie in een video op Facebook. Al was het omdat er ook pincodes bestaan met dezelfde cijfers, bijvoorbeeld 1111. Of met cijfers die achterstevoren hetzelfde blijven, bijvoorbeeld 2442.

Wat kun je wel doen?

De politie geeft de volgende tips:

  • Bekijk voordat je geld op gaat nemen altijd even de omgeving. Hangt er iemand continu rond bij de geldautomaat en vertrouw je het niet? Probeer het dan op een later moment nog eens of loop naar een andere bank.
  • Mocht het onverhoopt toch een keer gebeuren? Probeer zo te gaan staan dat de dader in het zicht van de camera's van de geldautomaat komt te staan. Op het moment dat hij of zij weg is, bel je gelijk 112. Onthoud hoe de dader er uitziet en waar hij of zij heen ging. Onthoud het kenteken als er een auto of scooter gebruikt is om te vluchten.

Verspreid het nepbericht niet

Zie je op Facebook een bericht voorbijkomen waarin je wordt geadviseerd je pincode achterstevoren in te voeren bij een overval, deel dit dan niet! Je kunt de persoon die het bericht heeft geplaatst erop attenderen dat het om een hoax gaat. Deel om verdere verspreiding te voorkomen een link naar dit artikel op Facebook of plaats deze in een reactie op het nepbericht.

Gerelateerd