Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Deel nepbericht over omgekeerd invoeren pincode niet!

  Deel nepbericht over omgekeerd invoeren pincode niet!

  In 2017 waarschuwden we voor een nepbericht waarin wordt geadviseerd je pincode achterstevoren in te voeren als je gedwongen wordt geld te pinnen. We merkten op dat dit nepbericht, ook wel hoax genoemd, wederom rondgaat op sociale media. Tijd om opnieuw te waarschuwen dus.

  In het bericht staat dat als je ooit gedwongen wordt om geld te pinnen, je je pincode achterstevoren in zou moeten voeren bij de pinautomaat. Je betaalkaart zou dan automatisch geblokkeerd worden.

  Politie gealarmeerd

  Daarnaast wordt volgens het bericht de politie gealarmeerd. Die krijgt te horen bij welke automaat je bedreigd of bestolen wordt en kan te hulp schieten. Dit is niet waar! Het bericht klinkt misschien als een slimme manier om slachtoffers te helpen maar het is een hoax.

  Deel het niet!

  Op sociale media wordt je gevraagd het bericht te delen. We adviseren je echter zo veel mogelijk te delen dat het bericht een hoax is door een link naar dit artikel op je sociale media te plaatsen. Daarmee voorkom je dat mensen in een nare situatie verkeerd handelen.

  Wat kun je wel doen?

  De politie geeft de volgende tips:

  • Bekijk voordat je geld op gaat nemen altijd even de omgeving. Hangt er iemand continu rond bij de geldautomaat en vertrouw je het niet? Probeer het dan op een later moment nog eens of loop naar een andere bank.
  • Mocht het onverhoopt toch een keer gebeuren? Probeer zo te gaan staan dat de dader in het zicht van de camera's van de geldautomaat komt te staan. Op het moment dat hij of zij weg is, bel je gelijk 112.
  • Onthoud hoe de dader er uitziet en waar hij of zij heen ging. Onthoud het kenteken als er een auto of scooter gebruikt is om te vluchten.

  Gerelateerd

  zoom
  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant