Er gaat een nieuw smartphone-virus rond, waarmee hackers onder meer je bankgegevens kunnen stelen. De malware wordt verspreid via WhatsApp en zit verstopt in berichten die door een betrouwbare instantie verstuurd lijken te zijn. Momenteel zijn alleen nog inwoners van India getroffen door het virus, maar de kans is aanwezig dat het binnenkort ook opduikt in andere delen van de wereld.

De verzender van het bericht doet zich voor als een bekende instantie en stuurt een bijlage mee. Dit lijkt een officieel document, maar niets is minder waar. Als je het bestand opent, loop je het risico dat je smartphone besmet raakt met een virus. Hierdoor krijgen criminelen toegang tot vertrouwelijke informatie, bijvoorbeeld inloggegevens voor bank apps. Het virus zit vooral in Microsoft Excel-bestanden, met .xls extensie, maar het kan ook verborgen zijn in documenten met een .doc- of .pdf-extensie.

India

In India worden de berichten verstuurd uit naam van de Indiase National Defence Academy (NDA) of National Investigation Agency (NIA). De namen van de documenten zijn ‘NDA-ranked-8th-toughest-College-in-the-world-to-get-into.xls’ en ‘NIA-selection-order-.xls’. Het is aannemelijk dat de namen van de instanties en documenten worden gewijzigd, op het moment dat het virus zich naar andere landen verspreid.

Advies

Wees alert op dit smartphone-virus! Pas goed op met het openen van bestanden via WhatsApp. Download geen bestanden van afzenders waar je niet eerder contact mee hebt gehad. Stel je smartphone zo in, dat alleen apps via de officiële bron geïnstalleerd kunnen worden. Zorg er ook voor dat je smartphone is beveiligd met een anti-virusprogramma.

Bronnen: mobielkopen.net / Nieuwsblad.be / Indiatoday

Gerelateerd