De politie heeft tijdens een landelijke actie tegen schijnhuwelijken vijf mensen aangehouden. In 42 zaken wordt bekeken of vervolging mogelijk en andere maatregelen zoals uitzetting of het intrekken van een verblijfsvergunning mogelijk is.

48 Zaken

Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag bekendgemaakt. Tijdens de actie op maandag en dinsdag werden 48 zaken onderzocht waarover vooraf signalen van schijnhuwelijken bestonden. In één strafrechtelijke zaak volgde nog geen aanhouding.

Veel betrokken instanties

Bij de actie werkten onder meer de politie, het Openbaar Ministerie (OM), de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND en gemeenten met elkaar samen. Tijdens de actie verhoorden de instanties de betrokkenen in deze verdachte zaken gelijktijdig, bezochten ze werkplekken en controleerden ze adressen.

Schijnhuwelijk soms dwang

Een schijnhuwelijk is een huwelijk dat is gesloten met als doel om een verblijfsvergunning in Nederland te kunnen krijgen. Daar zitten vaak financiële motieven, dwang of criminele activiteiten achter zoals mensensmokkel en -handel. Het fenomeen kost ook publiek geld, omdat mensen sociale voorzieningen en toeslagen opeisen terwijl ze daar geen recht op hebben.

Migratiefraude

'De overheid is terughoudend in het oordelen over de echtheid van een huwelijk, maar helaas wordt in de praktijk ook misbruik gemaakt van de regels', schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) aan de Tweede Kamer. Hij wijst erop dat migratiefraude al langer wordt aangepakt. In 2014 werden nog tweehonderd verblijfsaanvragen om die reden afgewezen.

Bron: ANP (20-05-2015)

Afbeelding: Shutterstock

Gerelateerd