Grootschalige bijstandsfraude is een winstgevende propositie. Dat zegt voorzitter van het Landelijk Contact Sociaal Rechercheurs (LCSR) Irma Heintzberger donderdag in Trouw. Aanpak van fraudeurs gaat volstrekt willekeurig en rechtonsgelijk.

Aanpak gemeenten verschillen enorm

Gemeenten gaan volstrekt willekeurig om met de aanpak van fraudeurs met sociale uitkeringen. In de ene gemeente worden bijstandsfraudeurs wel aangepakt en vervolgd, in andere gemeenten wordt de uitkering simpelweg stopgezet en blijft de fraude zonder strafrechtelijke gevolgen. Dat bevestigt het Landelijk Contact Sociaal Rechercheurs (LCSR) donderdag naar aanleiding van berichtgeving in Trouw.

Willekeur en rechtsongelijkheid

'We krijgen signalen uit heel Nederland van willekeur en rechtsongelijkheid', zegt voorzitter Irma Heintzberger van het LCSR . 'Sommige gemeenten willen geen intensieve onderzoeken naar sociale fraude, maar vinden het stopzetten van de uitkering en een bestuurlijke boete voldoende.'

De sociaal rechercheurs stellen dat door deze willekeur fraude in sommige gevallen lonend is. Gemeenten zijn sinds de Fraudewet van 2013 vrij om hun eigen beleid te bepalen.

Bron: ANP (30-04-2015)Afbeelding: Shutterstock

Gerelateerd