Het Openbaar Ministerie heeft woensdag in de rechtbank in Rotterdam gevangenisstraffen van acht jaar geëist tegen een 46-jarige en een 52-jarige man uit Rotterdam wegens faillissementsfraude, belastingfraude, valsheid in geschrifte en witwassen. De schade wordt geschat op ruim vijftien miljoen euro.

Volgens het onderzoek van de FIOD leidden de twee mannen vier uitzendbureaus, die allemaal failliet zijn gegaan. De veroordeelden hadden volgens het OM een vaste manier van handelen. Ze haalden geld uit de ondernemingen en vroegen belasting terug, maar betaalden zelf niet alle belasting. Hierdoor liepen de schulden snel op.

Bewust failliet laten gaan

Volgens het OM lieten ze de uitzendbureaus bewust failliet gaan. Het personeel en alle activiteiten werden al voor het faillissement overgezet naar een nieuwe onderneming met een andere bestuurder, maar het duo trok eigenlijk aan de touwtjes.

In het onderzoek zijn nog ongeveer 20 personen gedagvaard om in november 2018 voor de rechtbank te verschijnen. De uitspraak volgt op 20 december.

Gerelateerd