Hoe vaak controleer je Google-zoekresultaten voordat je op links klikt? Gesponsorde advertenties kunnen scams zijn, meldt Malwarebytes. Voor je het weet, klik je op de link en wordt je gescamd. 

Google-resultaten zijn vaak leidend voor surfgedrag. Oplichters spelen hier graag op in. Gesponsorde advertenties verschijnen bovenaan de resultatenpagina en zijn daardoor erg bruikbaar voor malvertising. Criminelen kopen advertenties op en tonen zogenaamd reclame van een bekend merk. Hierdoor is het aantrekkelijk voor internetgebruikers om erop te klikken. Deze advertenties zijn soms erg realistisch, omdat officiële websites en logo’s worden gebruikt. Hierdoor zijn de nep advertenties lastig te onderscheiden.

Hoe herken je dit soort scams?

Malwarebytes beschrijft een aantal signalen:

  • Als je op de drie verticale rondjes klikt naast de link, verschijnt rechts in beeld meer informatie over de website die erachter zit. Zo kun je verifiëren of de bron correspondeert met de gesponsorde link.
  • In sommige gevallen wordt bij de advertentie niet het officiële merkicoon gebruikt. Het merk zal vrijwel altijd hun officiële icoon en logo’s gebruiken.

Wat gebeurt er als je hebt geklikt?

Bij deze scam kun je naar een tech support website worden gestuurd. De oplichters maken je wijs dat je malware op je apparaat hebt. Vervolgens verschijnen er pop-ups en prompts. Hierin wordt verzocht de malware snel te verwijderen met Microsoft Windows Support. De scammers doen zich voor als Microsoft software hulporganisatie en vragen grote geldbedragen om slachtoffers te ontdoen van zogenaamde malware. Bij andere malvertising scams kun je bijvoorbeeld op phishing websites terechtkomen. 

Wat kun je doen als je op de advertentielink hebt geklikt?

  • Zorg dat de oplichters geen toegang meer hebben tot je apparaat, bijvoorbeeld door je computer te herstarten en verbindingen te beëindigen. 
  • Voer een virusscan uit. 
  • Wijzig je wachtwoorden.
  • Stel je software-updates niet meer uit.
  • Neem bij financiële transacties contact op met je bank of creditcardmaatschappij.
  • Doe een melding van de scam in onze Opgelicht?!-app (Android of iOS).

LEES OOK