We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: pas op met het huren van (vakantie)woningen via een online advertentie! Oplichters en fraudeurs worden steeds gehaaider en spelen in op de bezorgdheid van woningzoekenden.

Meerdere malen waarschuwde Opgelicht?! al voor oplichting in de online verhuur van (vakantie)woningen. Neem die waarschuwingen ter harte en blijf goed opletten. Want middels een nieuwe truc lijkt de aanbieding zo veilig, dat je wellicht alertheid verliest en alsnog de dupe wordt van oplichtingspraktijken.

E-mail 'Airbnb'

Dat overkwam studente Cindy. Zij zocht een woning in Den Haag en reageerde op een aantrekkelijke online advertentie van kamerstunt.nl. De verhuurder gaf aan dat de woning voor Cindy beschikbaar was, maar dat ze de financiële zaken liever via de bekende site AirBnB wil afhandelen, omdat dan zowel Cindy als de verhuurder beschermd zijn. Dat gaf Cindy vertrouwen. Ze kreeg een mail van ‘AirBnB’, klikte op de link en reserveerde de woning. Vervolgens betaalde ze via de instructies die ze van ‘AirBnB’ kreeg.

1500 euro kwijt

Dan krijgt Cindy opeens een mail van kamerstunt.nl. De site is erachter gekomen dat er oplichters zitten achter de advertentie waar de studente op gereageerd heeft. Helaas voor Cindy net te laat. Ruim 1500 euro is al overgemaakt als ze ziet dat zowel de e-mails van AirBnB als de site waarop ze gereserveerd heeft, nagemaakt en dus nep zijn.

Tips

Wil je een (vakantie)woning huren? Lees onderstaande tips goed door om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van deze gehaaide truc.

  • Kijk goed naar de URL van de website waar je op boekt. Aan hetgeen wat vóór de laatste .com/.eu/.nl etc. staat, kun je zien op welke site je zit: www.airbnb·nl/experiences/23568?source=p1 = ‘airbnb·nl’ dus AirBnB. www.airbnb·com-online-booking·eu = ‘booking·eu’ dus Booking (en géén AirBnB).
  • Datzelfde geldt voor e-mailadressen. Kijk goed naar wat er ná het apenstaartje (@) staat. Airbnb mailt alleen met deze e-mailadressen.
  • Betaal altijd via de booking-site, niet buiten de site om, en het liefst met creditcard. Betalingen met creditcard zijn vaak verzekerd.
  • Ga niet in op voorstellen via de mail of telefoon, buiten de booking-sites om.

Meer tips over het huren van een vakantiewoning via internet kun je vinden in dit artikel.

Ook gedupeerd?

Ben je slachtoffer geworden van internetfraude bij het boeken van een vakantiewoning? Laat het ons weten.

Gerelateerd