Mogelijk 29.000 klanten van Budget Energie en NLE zijn slachtoffer geworden van datadiefstal. Behalve namen en adressen bestaat de kans dat ook telefoonnummers en bankrekeningnummers zijn gelekt.

Het gaat bovendien niet om toeval of achteloosheid, er is sprake van moedwillige diefstal, aldus RTL Z. Het gaat om 'ongeautoriseerde toegang' tot contractgegevens.

Getroffen klanten zijn gisteren door het moederbedrijf Nuts Group per e-mail op de hoogte gebracht. Babette Huiberts is manager legal van Nuts Group en wil niet kwijt hoe het lek is ontdekt. Wel zegt ze tegen RTL Z: 'Er is een onderzoek gestart door de politie. Zo lang dat loopt, doen wij geen uitspraken over de oorzaak van het lek en het aantal betrokkenen. Het gaat om namen, adressen en mogelijk ook telefoonnummers en bankrekeningnummers.'

Misbruik voor commerciële doeleinden

Men vreest dat deze gegevens mogelijk worden misbruikt voor commerciële doeleinden. Dat betekent dus vervelende telefoontjes en hinderlijke mailtjes, iets waar energieleveranciers in het algemeen toch al een handje van hebben. In augustus bleek nog dat dergelijke gegevens op grote schaal werden verhandeld, dat men daarbij gemakshalve nog weleens negeert dat gegevens van diefstal afkomstig zijn en dat bellijsten met telefoonnummers van ouderen in trek zijn: deze mensen laten zich immers makkelijk overrompelen, is het idee.

'In de mail naar klanten wordt deze vrees expliciet gemaakt: '[De gegevens worden mogelijk gebruikt om, red.] om u te benaderen voor een contract bij een andere energieleverancier.'

Datalek gemeld bij Autoriteit Persoonsgegevens

Het datalek is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De toezichthouder heeft vooralsnog niet gereageerd op een verzoek van RTL Z om commentaar.

Het getroffen bedrijf heeft naar eigen zeggen maatregelen genomen om herhaling te voorkomen, maar welke maatregelen dat zijn, wil het bedrijf niet zeggen. De werkelijke omvang van het datalek blijft vooralsnog dan ook onduidelijk.

Bron: RTL Z