Vijf mannen zijn zaterdag in Amsterdam opgepakt op verdenking van oplichting. Ze zouden zich hebben voorgedaan als klusjesmannen en wilden zo een 74-jarige man 20.000 euro aftroggelen. Deze vorm van oplichting komt vaak voor. Wees daarom alert en ga niet in zee met klusjesmannen die opeens voor je deur staan met de boodschap dat er dringend iets aan je huis gerepareerd worden.

Volgens de politie komt het de laatste tijd geregeld voor dat ouderen van hun spaarcenten worden beroofd door zogenaamde klusjesmannen. De Amsterdamse politie doet onderzoek naar een tiental andere zaken, liet een woordvoerder weten. De bedragen die daarbij afhandig worden gemaakt lopen op tot wel 50.000 euro.

Kwetsbare slachtoffers

De 'klusjesmannen' spreken de vaak kwetsbare slachtoffers aan in gebrekkig Engels en zeggen dat er iets aan hun huis mankeert. Dat varieert van een losliggende tegel tot een opmerking over de dakgoot of lekkage. Als ze eenmaal binnen zijn, wordt de lijst met mankementen aan het huis steeds langer en loopt de rekening snel op. In sommige gevallen maken ze vermoedelijk met een waterpistool de muur nat en wijzen ze de bewoner op deze 'lekkage'. Ook komt het voor dat ze met hun klus beginnen en steeds meer slopen, zei de politiewoordvoerder. Voor het materiaal en gereedschap vragen ze een voorschot dat de gedupeerden contant moeten betalen. De klusjesmannen gaan er vervolgens met het geld vandoor.

Tweede aanbetaling

De vijf verdachten liepen tegen de lamp toen ze terugkwamen voor een tweede aanbetaling. Dit keer was de gewaarschuwde politie ter plekke en konden ze worden aangehouden. De mannen, tussen de 25 en 50 jaar oud, worden vooralsnog alleen verdacht van oplichting van de 74-jarige man. Ze zijn inmiddels weer op vrije voeten en moeten zich later bij de rechter verantwoorden.

Advies

Als je op straat of aan de deur wordt aangesproken door klusjesmannen die hun diensten aanbieden, ga dan niet in op de voorstellen die de mannen doen. De kans is groot dat je te maken hebt met klusjesmannen die het niet zo nauw nemen met hun werkzaamheden, maar je daarvoor wel vorstelijk laten betalen. Vertrouw je de situatie niet of zie je dergelijke personen in de wijk, neem dan altijd contact op met de politie. Laat werkzaamheden, als ze al noodzakelijk zijn, uitvoeren door een erkend klusjesman, op jouw initiatief.

Ierse travellers

Opgelicht?! besteedde al vaak aandacht aan Engelssprekende klusjesmannen die op vaak opdringerige wijze hun diensten aanbieden. In veel gevallen gaat het om zogeheten Ierse travellers. Zij reizen in groepen door Europa en verblijven vaak op campings. Deze oplichters kunnen overal opduiken. Wil je meer weten? Ga dan naar ons dossier Ierse klusjesmannen.

Bron: ANP / Politie / Opgelicht?!

Gerelateerd