Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Politie waarschuwt voor klussende oplichters

  De politie waarschuwt voor klussende Engelssprekende oplichters, ook wel Ierse travellers genoemd. In onder andere de Noord-Hollandse plaatsen Purmerend en Oudorp/Alkmaar zijn deze klussers gesignaleerd of hebben zij bewoners opgelicht.

  Aan de deur

  Het gaat om klussers die aan de deur hun diensten aanbieden zoals het schoonmaken of renoveren van de gevel of dak, ophogen van de oprit of de voortuin en andere tuinwerkzaamheden. Bewoners wordt verteld dat bijvoorbeeld hun dak onderhoud nodig heeft en vervolgens worden de slachtoffers hoge rekeningen gepresenteerd die contant betaald moeten worden. Ook wordt het werk dikwijls niet afgemaakt. De politie adviseert om niet met de klussers, die vaak rijden in bestelbusjes met een Engels kenteken, in zee te gaan.

  Aanpak

  De politie werkt aan de aanpak van deze reizende klusjesmannen. Daarbij is informatie van gedupeerden en ook van bewoners de klussers zien, van groot belang.

  Tips

  De politie krijgt met enige regelmaat meldingen van deze vorm van oplichting en waarschuwt bewoners hier niet op in te gaan. Wordt u met dergelijke personen geconfronteerd en u vertrouwt het niet, bel dan de politie via het alarmnummer 112. Noteer signalementen en/of kentekennummers. De politie adviseert niet in zee te gaan met klusbedrijven die aan de deur hun diensten aanbieden. Zoek zelf een bedrijf en maak goede schriftelijke afspraken over de omvang, kwaliteit en de prijs van het werk. Weet met wie u in zee gaat. Vraag bijvoorbeeld na of een bedrijf is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Zoek op internet naar het bedrijf en check referenties. Op die manier verkleint u de kans aanzienlijk op teleurstelling of zelfs oplichting. Meld het altijd bij de politie als u slachtoffer bent geworden van deze klussers via 0900-8844.

  Bron: Politie

  Meer informatie

  Meer over de werkwijze van deze 'Ierse klusjesmannen' in ons dossier en de uitzending van Opgelicht?! van 22-10-2013.

  Gerelateerd

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant