Heb jij een hoge factuur van Vodafone gekregen? Kijk dan goed uit voordat je op links in het bericht klikt! Oplichters sturen frauduleuze mailtjes rond die eruit zien als een rekening van het telecombedrijf, in de hoop dat ze jouw accountgegevens kunnen ontfutselen.

Je nieuwe factuur staat klaar en deze is een stuk hoger dan je normale factuur. Via de link in het bericht kan je je factuur bekijken. Doe dit niet!

Persoonlijke gegevens

De link leidt niet naar de website van Vodafone, maar naar een phishingsite. Deze lijkt op de inlogpagina van Vodafone maar de gegevens die je hier invult, komen terecht bij oplichters. Vervolgens krijg je een foutmelding, zodat het lijkt alsof je een tikfout hebt gemaakt. In werkelijkheid hebben de fraudeurs jouw inloggegevens in handen gekregen. Zo kunnen ze je account overnemen en krijgen ze toegang tot je persoonlijke gegevens.

Onbetrouwbare url

Phishingmails zijn vaak te herkennen aan een paar punten, zoals de url waar je naartoe gestuurd wordt en de onpersoonlijke aanhef. Zo heeft de url in het malafide mailtje niets te maken met de website van Vodafone. Ook begint dit bericht onpersoonlijk: je wordt aangesproken met 'Geachte heer/mevrouw'. Twee sterke redenen om deze phishingmail te verwijderen.

Twijfel je toch over de echtheid van een e-mail?

Gerelateerd