Studenten die een uitwonendenbeurs krijgen terwijl ze thuis bij hun ouders wonen, worden steeds vaker gestraft voor hun fraude. Afgelopen jaar liepen 1742 studenten tegen de lamp.

Drie studenten verloren hun recht op studiefinanciering volledig. Het ministerie van Onderwijs heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Het ministerie wil dit jaar 4000 controles uitvoeren. De actie van vorig jaar leverde een besparing van 12 miljoen euro op. Naast de 1742 gevallen van misbruik waren er vorig jaar ook nog 213 studenten die na een huisbezoek hun beurs snel omzetten van uit- naar thuiswonend.

De verscherpte aanpak geldt sinds januari vorig jaar. Wettelijk is het sindsdien mogelijk sjoemelende studenten te bestraffen. Wie gepakt wordt, moet het te veel ontvangen bedrag terugbetalen plus een bestuurlijke boete van nog eens de helft van dat bedrag. Dit kan oplopen tot in totaal 3000 euro per jaar. Wie daarna nogmaals de fout ingaat, kan het recht op studiefinanciering helemaal verspelen.

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs waarschuwt studenten geen beurs aan te vragen waar ze geen recht op hebben. "Studiefinanciering moet terechtkomen waar het hoort; het is niet bedoeld om studenten die thuis wonen, te spekken met een uitwonendenbeurs. Deze studenten duperen andere studenten die wel eerlijk zijn, en daarom pakken we ze hard aan."

Een basisbeurs voor thuiswonenden in het hoger onderwijs is 97,85 euro per maand, een uitwonendenbeurs 272,46 euro. Voor het mbo gaat het om respectievelijk 77,15 euro en 251,76 euro.

Bron: ANP

Gerelateerd