Gebruik je Adobe Flash en/of Adobe Reader? Dan moet je deze software snel updaten: er zijn beveiligingslekken getroffen waardoor aanvallers jouw systeem kunnen overnemen.

Niet alleen overname van systemen is mogelijk, ook systeeminformatie kon worden buitgemaakt en administratieve rechten konden worden verhoogd. Daar hoef je als gebruiker niet veel voor te doen: het openen van een kwaadaardig pdf-bestand of het bezoeken van een kwaadaardige website waren in principe voldoende.

Zeventien kwetsbaarheden verhlopen, waarvan twaalf kritiek

In de meest recente patchronde zijn er zeventien kwetsbaarheden verholpen, waarvan er twaalf beoordeeld werden met het stempel 'kritiek'. In de meeste gevallen is dat zo omdat aanvallers die van deze lekken op de hoogte zijn willekeurige code kunnen uitvoeren op jouw systeem.

Welke versie(s) moet ik hebben?

  • Voor Adobe Acrobat DC of Adobe Reader geldt dat je snel moet updaten naar versie 2020.006.20034
  • Voor Adobe Acrobat 2017 of Adobe Reader 2017 geldt dat je snel moet updaten naar versie 2017.011.30158
  • Voor Adobe Acrobat DC Classic of Adobe Reader Classic geldt dat je snel moet updaten naar versie 2015.006.30510
  • Voor Adobe Flash Player geldt dat je snel moet updaten naar Flash Player 32.0.0.330

Adobe raadt aan om voor de automatische periodieke update te kiezen, maar updaten kan in sommige gevallen - afhankelijk van de versie - ook handmatig, door in de menubalk van het programma via de functie Help naar Controleren op updates te gaan en daar de aangegeven stappen te volgen. Op deze pagina heeft Adobe per versie alles voor je op een rij gezet wat betreft het updaten van Reader en Acrobat.

Adobe heeft nog geen aanwijzingen dat de getroffen kwetsbaarheden door aanvallers worden misbruikt.

Bron: Adobe.com / Security.nl