Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Adobe dicht kritieke beveiligingslekken in Acrobat Reader, DC en Photoshop

  Adobe dicht kritieke beveiligingslekken in Acrobat Reader, DC en Photoshop

  Gebruik jij Photoshop of éen van de Acrobat-applicaties van Adobe? Dan moet je deze software updaten: er zijn een aantal kritieke kwetsbaarheden verholpen waardoor aanvallers in theorie je systeem kunnen overnemen. Maar welke updates moet je hebben?

  Een volledig overzicht van de beschikbare patches staat op de website van Adobe, maar voor de overzichtelijkheid zetten we hier het één en ander op een rij.

  Adobe Acrobat en Adobe Reader

  In Acrobat en Reader zijn er bij elkaar dertien kwetsbaarheden verholpen. Het gaat in dit geval om kritieke beveiligingslekken waar relatief weinig interactie van de gebruiker voor nodig is: het bezoeken van een kwaadaardige website of het openen van een kwaadaardig pdf-bestand zou een aanvaller reeds de mogelijkheid geven om met de rechten van de gebruiker code uit te voeren op het systeem. Daardoor kunnen bijvoorbeeld rechten worden verhoogd of kan informatie worden buitgemaakt.

  Adobe adviseert gebruikers van deze producten om 'snel' te updaten en houdt daarbij zelf een leidraad aan van dertig dagen. De volgende updates moet je hebben voor zowel Windows als macOS:

  • Acrobat DC of Acrobat Reader : versie 2020.006.20042
  • Acrobat 2017 of Acrobat Reader 2017: versie 2017.0113.30166
  • Acrobat DC Classic of Acrobat Reader Classic: versie 2015.006.30518

  Updaten kan in sommige gevallen - afhankelijk van de versie - ook handmatig, door in de menubalk van het programma via de functie Help naar Controleren op updates te gaan en daar de aangegeven stappen te volgen. Hoe je per versie kunt updaten, staat ook beschreven op de website van Adobe.

  Adobe Photoshop

  Adobe heeft ook 22 kwetsbaarheden verholpen in Adobe Photoshop CC 2019 en Photoshop 2020. Het gaat weliswaar om ernstige beveiligingslekken, maar zijn volgens Adobe wat minder urgent: omdat aanvallers het in het verleden nooit specifiek op Photoshop hebben gemunt, is het advies van Adobe om deze updates pas uit te voeren 'als het uitkomt'.

  Ons advies is om hier niet al te lang mee te wachten: waarom zou je onnodig risico lopen? Via Help kun je de optie Updates selecteren: dan verschijnt de Adobe Application Manager op je scherm en zie je of je de meest recente versie hebt. Zo niet, dan kun je de aangeboden stappen volgen.

  Hoe updaten werkt, heeft Adobe overigens ook op de eigen website op een rijtje gezet.

  Bron: Adobe.com / Security.nl

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant