Er is sprake van een ernstig beveiligingslek in besturingssysteem Windows 10. De Amerikaanse inlichtingendienst NSA verwacht dat dit lek op korte termijn misbruikt wordt. Snel updaten is dan ook aanbevolen, lees hoe dat werkt.

Het lek (CVE-2020-0601) maakt het mogelijk om versleutelde verbindingen aan te vallen en om varianten van malware een soort betrouwbaarheidskeurmerk mee te geven waardoor virusscanners ze niet als kwaadaardig herkennen. Diefstal van jouw persoonlijke, vertrouwelijke gegevens ligt dan ook op de loer.

'Installeer snel de laatste update'

Het advies van de NSA (National Security Agency) luidt als volgt: 'De gevolgen van het niet patchen zijn ernstig en wijdverbreid. Remote aanvalstools zullen waarschijnlijk zeer snel en breed beschikbaar worden gemaakt. Het snel installeren van de update is de enige oplossing op dit moment en zou de primaire focus van alle netwerkeigenaren moeten zijn'. Reden voor de urgentie is volgens de geheime dienst het feit dat kwaadwillenden naar verwachting 'snel in staat zijn om het lek te begrijpen en te kunnen misbruiken'.

Welke update heb ik nu?

Allereerst is het verstandig om te controleren of je de update misschien niet al automatisch hebt laten toepassen. Ga daarvoor naar Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows Update > Geschiedenis van updates weergeven. Maar let op: in het scherm Windows Update staat hoogstwaarschijnlijk de mededeling 'Uw pc is bijgewerkt' met een groen vinkje en een laatste controledatum. Dit betekent verwarrend genoeg echter niet per se dat je de meest recente beveiligingsupdate ook daadwerkelijk hebt toegepast: de hieronder beschreven stappen moet je daarom toch even volgen.

Onder het kopje Onderdelenupdates - waar de reguliere upgrades van Windows staan - zie je normaal gesproken staan dat je versie 1909 hebt. Dat is de meest recente algemene update.

Onder het kopje Kwaliteitsupdates hoort de update 2020-01 Cumulatieve update voor op Windows 10 [systeemversie] gebaseerde systemen (KB4528760) bovenaan te staan. Waar er bij [systeemversie] staat, is afhankelijk van jouw besturingssysteem. Zie je deze update? Dan heb je de noodzakelijke patch geïnstalleerd. Als je daar een oudere update ziet, dan is je systeem niet bijgewerkt en moet je dat zelf nog even doen.

Automatische update

Moet je inderdaad een update toepassen? Voor een automatische installatie van de beveiligingsupdate ga je naar Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows Update. Selecteer je deze optie, dan verschijnt er een scherm genaamd Bijwerken en beveiliging. Vervolgens moet je de optie Naar updates zoeken kiezen. Voltooi de procedure door de stappen op je scherm te volgen. De rest wijst zich vanzelf.

Handmatige update

Lukt bovenstaande niet? Dan kun je in de Microsoft Update-catalogus zoeken naar KB4528760, al wordt in dit geval aangeraden om een back-up van je systeem te maken. Hoe dat werkt, kun je hier lezen. In de catalogus staan meerdere opties. Om te weten welke update je precies nodig hebt, kun je het beste nogmaals de stappen volgen onder het kopje 'Welke update heb ik nu?' hierboven.

Wordt als laatste kwaliteitsupdate '2019-12 Cumulatieve update voor op Windows 10 for x64 gebaseerde systemen (KB4528760) genoemd? Dan download je hier het pakket '2020-01 Cumulatieve update voor op Windows 10 Version [1909 of 1903] for x64 gebaseerde systemen (KB4528760)'. Gaat het in jouw geval om x86 in plaats van x64? Dan download je het corresponderende pakket met x86 in de omschrijving, et cetera.

In dit geval wordt geen onderscheid gemaakt tussen onderdelenupdate 1909 of 1903: in de kolom Producten in de Microsoft Update-catalogus staat namelijk de tekst 'Windows 2010, version 1903 and later.'

Download de voor jou noodzakelijke update, open het bestand en volg de stappen op je scherm. Een voortgangsmonitor op je beeldscherm houdt je op de hoogte wat betreft de stand van zaken. Na afloop kun je de stappen onder 'Welke update heb ik nu?' nogmaals volgen om te controleren of jouw systeem nu wel is bijgewerkt.

Bron: Microsoft.com / Security.nl / Webwereld.nl