Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Microsoft waarschuwt voor actief aangevallen beveiligingslekken in Windows 7, 8.1 én 10

  Microsoft waarschuwt voor actief aangevallen beveiligingslekken in Windows 7, 8.1 én 10

  Microsoft heeft een beveiligingslek ontdekt in Windows waarmee kwaadwillenden een computer kunnen overnemen. Er wordt al actief misbruik gemaakt van het lek en Microsoft werkt nog een een oplossing, dus tot die tijd moet je extra alert zijn.

  Zo werkt het lek

  Het lek zit in de code die een computer gebruikt om een bepaald lettertype op het scherm te kunnen laten zien. Een hacker kan met een document waarin dat lettertype voorkomt controle krijgen over een aantal zaken op je computer.

  Dit zijn de gevolgen

  Als je Windows 7 of Windows 8 hebt, kan een hacker in theorie je hele computer overnemen. Bij Windows 10 is er minder gevaar, dat systeem is zo aangepast dat een hacker niet vanuit de code voor lettertypen bij de rest van het systeem kan.

  Wat kun je zelf doen

  Wees extra voorzichtig met het openen van bijlagen die je van afzenders krijgt die je niet kent. Zorg er ook voor dat het voorbeeldvenster is uitgeschakeld, als een geïnfecteerd document daarbinnen wordt getoond, heeft de hacker daar namelijk al genoeg aan.

  info
  clockOval 6 24 mrt 2020, 10:53

  Zo schakel je het voorbeeldvenster uit

  Open Windows Verkenner (bijvoorbeeld je documentenmap). Links bovenaan staan vier knopjes: Bestand, Start, Delen en Beeld. Klik Beeld aan, er verschijnen enkele menuopties onder. Links staat de knop 'Voorbeeldvenster'. Klik die aan om te zorgen dat hij niet geselecteerd is.

  Zorg er verder uiteraard voor dat je systeem altijd zoveel mogelijk up-to-date is. Voor Windows 8 en Windows 10 komt er vermoedelijk half april een update uit die dit oplost. Als je Windows 8 hebt, kun je nog altijd naar Windows 10 upgraden, die minder vatbaar is voor dit lek.

  Heb je nog Windows 7? Update dan naar Windows 10 of koop een nieuwe computer, dat systeem krijgt sinds het begin van dit jaar geen updates meer en dergelijke beveiligingslekken worden daarom niet meer gedicht. Radar heeft een overzicht met handige tips voor mensen die nog gebruikmaken van Windows 7:

  Updates voor Windows 7 stoppen: wat moet ik doen?

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant