Consumenten moeten deze maand extra opletten voor fraudeurs op internet. Er worden vooral veel valse e-mails die uit naam van elektronicawinkels verzonden. Daarvoor waarschuwt brancheorganisatie UNETO-VNI donderdag.

Het gaat om zogeheten phishingmails waarin de afzender de indruk wekt dat de consument bijvoorbeeld een televisie, camera, smartphone of espressoapparaat heeft gewonnen. De mails bevatten een bijlage die geopend moet worden om de 'prijs te claimen'.

Dat laatste kunnen consumenten beter niet doen. Door de bijlage te openen, wordt de computer besmet met schadelijke software. UNETO-VNI heeft al tientallen meldingen ontvangen van deze vorm van cybercriminaliteit.

De brancheclub van elektronicawinkels krijgt momenteel tientallen klachten over valse mails die uit naam van bekende internetwinkels worden verstuurd. Ook zijn er valse webwinkels in de lucht.

Fraudeurs vervalsen steeds vaker complete websites van elektronicaketens, constateert de organisatie. Consumenten die op zo'n site een product bestellen, komen van een koude kermis thuis. Het product wordt nooit geleverd en de consument is zijn geld kwijt. Vaak is de site de volgende dag alweer uit de lucht, aldus UNETO-VNI.

Bron: ANP

Foto: iStockphoto

Gerelateerd