Opgelicht?! heeft het dringende verzoek bij Binnenlandse Zaken neergelegd om direct bekend te maken welke twaalf gemeenten dit jaar getroffen zijn door een DigiD-lek.

Opgelicht?! besteedde in de uitzending van 28 oktober 2014 aandacht aan een lek dat 8 tot 12 maanden open heeft gestaan bij 12 Nederlandse gemeenten. Dit lek is ook bevestigd door beheerder Logius van DigiD.

Verschillende gemeenten hebben aan Opgelicht?! laten weten niet tot de getroffen gemeenten te behoren. Een aantal hebben dit bevestigd gekregen van de Informatie Beveiligings Dienst, die zich bezig houdt met de veiligheid van digitale omgevingen van gemeenten.

Antwoorden

Om de inwoners van de twaalf gemeenten die wel betrokken zijn geweest bij het lek duidelijkheid te geven, wil D66 Tweede Kamerlid Kees Verhoeven ook dat verantwoordelijk minister Ronald Plasterk zo spoedig mogelijk antwoorden verschaft.

Niet getroffen

De volgende gemeenten hebben aangegeven niet te zijn getroffen door het lek: Hoorn, Waalwijk, Weert, Schiedam, Rotterdam, Rhenen, Alphen-Chaam, Hardenberg, Roermond en Helmond.

Gerelateerd