Vaak komen ze op een moment dat je er niet op zit te wachten: een melding voor een software-update. Het liefst stel je het uit naar een ander moment, maar dit is niet verstandig. Je software verliest in de loop van de tijd namelijk zijn effectiviteit waardoor het voor hackers en criminelen makkelijker wordt om in te breken. En dat wil je natuurlijk niet. 
 

In 2022 zijn ongeveer 2.2 miljoen Nederlanders slachtoffer geworden van cybercrime. Dat schat het Centraal Bureau voor Statistiek op basis van een onderzoek. De grootste dreigingen van het moment zijn ransomware, identiteitsfraude en inbreuken als gevolg van niet-geüpdate software. Op die laatste zoomen we even in. 

Blijf up-to-date 

Updates op je laptop of smartphone zijn bedoeld om fouten te repareren en nieuwe functies toe te voegen. Als je deze updates uitstelt of helemaal niet uitvoert, kunnen hackers daar misbruik van maken. Het is daarom belangrijk om je apparaat up-to-date te houden. Zo voorkom je dat er in je besturingssysteem wordt ingebroken en blijven je gegevens achter slot en grendel. 

Cybersecurity-expert Robert Molenaar vertelt aan de redactie van Opgelicht?! dat het updaten van software behoort tot de basishygiëne regels van je apparaat. “Door up to date te zijn, beperk je de kans dat je slachtoffer wordt van een virusaanval.” 

Onbewust phishen 

Molenaar legt uit dat het overslaan van software-updates ervoor kan zorgen dat je onderdeel wordt van een botnet. Hierbij wordt je computer besmet met een virus, zonder dat je dit doorhebt. Molenaar: “wanneer je onderdeel bent van een botnet, kan jouw laptop worden ingezet voor het versturen van spam mails of het verspreiden van virussen. Ook kunnen wachtwoorden of andere privacygevoelige gegevens worden verzameld en doorgestuurd naar de criminele botnetbeheerder.” 

Wanneer merk je dan dat het mis is, als je niks doorhebt? Molenaar: “Dat kan op een vervelende manier, bijvoorbeeld wanneer je ineens wordt afgesloten van je provider omdat er verdachte activiteiten plaatsvinden.” 
Een andere manier om zelf de controle te behouden is volgens Molenaar door het installeren van een virusscanner. “Je voorkomt nooit dat iemand een poging doet om in te breken, daarom is een goede voorbereiding belangrijk.” 

Basisregels in een notendop 

Om de basishygiëne van je apparaat goed te onderhouden en die virussen buiten de deur te houden, is het wegklikken van die software-update meldingen zeker geen goed idee. In plaats daarvan kun je beter: 

  • Je apparaten en software regelmatig controleren of ze up-to-date zijn. Zo niet, installeer dan de meest recente beveiligingsupdates direct. 
  • Schakel automatische updates in zodat je apparaten altijd op de laatste versie draaien. 
  • Soms verschijnen er ook kleine, tussentijdse updates om een specifiek probleem aan je apparaat te verhelpen. Sla ook deze zeker niet over, maar installeer ze direct. Zo blijf je voorkomen dat cybercriminelen kwetsbaarheden vinden in de verouderde software, om via die weg binnen te komen.