In het onderzoek naar systematische fraude met toeslagen heeft de FIOD eerder deze week een derde verdachte aangehouden. De rechter-commissaris heeft de 33-jarige Rotterdammer inmiddels voor 14 dagen in bewaring gesteld.

In april arresteerde de FIOD al twee mannen van 36 en 39 jaar, afkomstig uit Rotterdam en Capelle aan den IJssel. Justitie vermoedt dat de drie verdachten Bulgaren inschreven op een fictief adres in Nederland. Vervolgens keerden de Bulgaren terug naar hun eigen land. De verdachten vroegen op hun naam zorg- en huurtoeslagen aan. Ze lieten het geld storten op bankrekeningen waar zij over konden beschikken.

De 33-jarige man is zondagavond aangehouden, aldus het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM), dat het onderzoek leidt. De verdenking tegen de man omvat ook witwassen en valsheid in geschrift. Het OM schat het nadeel voor de schatkist op circa 2,2 miljoen euro.

Met de arrestatie ging een doorzoeking van een woning gepaard. Daarbij is administratie in beslag genomen. De twee medeverdachten zitten nog steeds vast.

Vorige maand kwam aan het licht dat Bulgaarse bendes op enorme schaal frauderen met toeslagen. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën kwam hierdoor onder vuur te liggen. Het kabinet heeft aangekondigd het toeslagensysteem voor bijvoorbeeld huur en zorg fundamenteel onder de loep te nemen en de fraude hard aan te pakken.

Bron: ANP

Gerelateerd