Gebruik jij Google Photos? Dan is de kans aanwezig dat jouw foto- en videomateriaal door anderen te zien was. Tussen 21 en 25 november 2019 ging er iets mis met het toevoegen van een exporteerfunctie, waardoor foto's en video's door andere gebruikers te zien waren.

Verschillende diensten van Google, waaronder Google Photos, kennen de mogelijkheid om bepaalde gegevens te exporteren of te downloaden.

Zoals Google het omschrijft: 'U kunt uw gegevens exporteren en downloaden vanuit de Google-producten die u gebruikt, zoals uw e-mail, agenda en foto's. In een paar eenvoudige stappen maakt u een archief dat u voor uw administratie kunt bewaren of waarmee u uw gegevens in een andere service kunt gebruiken'.

Foto's en video's van anderen in het archiefbestand

Gebruikers die tussen 21 november en 25 november vorig jaar gebruik maakten van deze functionaliteit, kregen in een onbekend aantal gevallen ook foto's of videomateriaal van anderen in hun persoonlijke archiefmap.

Maak nieuwe export

Google raadt gebruikers die in deze periode hun gegevens wilden exporteren aan om een nieuwe export te maken. Ook verzoekt de techgigant mensen om eerdere exports - met gegevens van anderen - te verwijderen.

Aantal getroffenen onbekend

Google heeft niet bekendgemaakt hoeveel gebruikers door het lek zijn getroffen. Wel zijn gedupeerden naar eigen zeggen ingelicht.

Bron: Security.nl