Amerika heeft internetondernemer Erik Chevalier op de vingers getikt. Hij haalde in 2012 via de crowdfundingsite Kickstarter 122.000 dollar op om een bordspel te ontwikkelen, maar stak het geld in eigen zak.

Juridische stappen

Het is voor het eerst dat er juridische stappen zijn genomen tegen iemand die via crowdfunding mensen om de tuin heeft geleid. Tot een rechtszaak is het niet gekomen, meldt de Amerikaanse toezichthouder FTC. Chevalier zal het geld terugstorten aan de mensen die hem op Kickstarter hebben gesteund.

BordspelChevalier lanceerde in 2012 het plan om een bordspel te ontwikkelen. Omdat hij samenwerkte met twee bekende vormgevers, werd zijn campagne een groot succes: zijn doel was 35.000 dollar.

Plannen afgeblazen

Hij hield zijn financiers op een weblog op de hoogte van de voortgang van het project, maar halverwege 2013 blies hij zijn plannen plotseling af. Volgens Chevalier miste hij de expertise om het bordspel verder te ontwikkelen. Hij beloofde geld terug te geven, maar niemand kreeg een cent. Het geld ging op aan huur, een verhuizing en persoonlijke apparatuur, aldus de FTC.

Ruim 100.000 dollar schuld

Chevalier moet nog ruim 100.000 dollar terugbetalen, maar hij zegt dat hij dat niet kan betalen. De FTC dwingt de man alsnog over de brug te komen als blijkt dat hij meer geld heeft dan hij beweert. Op de Kickstartpagina, die nog steeds bestaat, staan boze reacties van mensen die het project hebben gesteund. Erik Chevalier is een dief en een oplichter. En dat zal hij blijven tot hij iedereen heeft terugbetaald', schrijft een van hen.

Bron: ANP (15-06-2015)

Afbeelding: Shutterstock

Gerelateerd